Kineski automobil najbezbedniji u 2013. po EuroNCAP-u

Model "3 Sedan" kinesko-izraelske kompanije Qoros je najbolje vozilo u 2013. godini prema kriterijumima EuroNCAP testova za bezbednost, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Qoros 3 Sedan ostvario je najbolji rezultat, maksimalnih pet zvezdica, u svim segmentima ocenjivanja. Tokom 2013. godine ukupno su testirana 33 vozila, a kriterijumi su bili: zaštita odraslih putnika, dece, pešaka i bezbednosna oprema koju ta vozila imaju.

Najbolji u svojim kategorijama na EuroNCAP testiranju bili su: Renault ZOE, u klasi supermini, Qoros 3 Sedan, u klasi mali porodični automobil, Lexus IS 300h, u klasi veliki porodični auto, Kia Carens i Ford Tourneo Connect, u klasi malo višenamensko vozilo, Jeep Cherokee, u klasi malo terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka i Maserati Ghibli, klasa luksuznih limuzina.

EuroNCAP je u 2013. unapredio sistem ocenjivanja zaštite dece u vozilu u skladu sa najnovijim usaglašenim standardima bezbednosti. Istovremeno, ova organizacija je kao jedan od segmenata ocenjivanja počela da testira i inteligentne sisteme za regulisanje brzine kretanja vozila, koji nisu obavezna oprema.

"Pored postojećih testova, u 2014. predstavljaćemo i rezultate testova sistema za izbegavanje sudara, kao što su autonomno kočenje i sistem koji pomaže da vozilo ostane u istoj traci i upozorava vozača prilikom prelasku u drugu", kaže generalni sekretar organizacije EuroNCAP Mišel van Ratingen. On je izrazio nadu da će nove tehnologije unaprediti nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju širom Evrope.

A.N.


Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group