Kalifornija ukida upotrebu vozila sa unutrašnjim sagorevanjem

Ova američka država će do 2035. godine zabraniti upotrebu automobila koji zagađuju okolinu...

U nastojanju da promoviše prelazak na električna vozila i borbu protiv klimatskih promena, guverner Kalifornije Gavin Nevsom najavio je u sredu da će država zabraniti prodaju novih putničkih automobila i kamiona na benzinski pogon do 2035. godine, što će smanjiti 35 procenta emisije gasova sa efektom staklene bašte u regionu.

Kao najveće tržište automobila u Sjedinjenim Državama, na Kaliforniju otpada približno 11 procenata sve prodaje vozila u zemlji.

„Ovo je najuticajniji korak koji naša država može preduzeti u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je kalifornijski guverner tokom izjave u kojoj je najavio novi izvršni poredak. „Previše decenija dozvoljavamo automobilima da zagađuju vazduh koji udišu naša deca i porodice. Zaslužili ste da imate automobile koji vašoj deci ne daju astmu ... Automobili ne bi trebalo da tope glečere ili podižu nivo mora ugrožavajući naše negovane plaže i obale. “, dodao je on.

Da bi to bilo moguće, Odbor za vazdušne resurse u Kaliforniji počeće da nalaže da svi novi automobili i kamioni koji se prodaju u državi treba da imaju nultu emisiju do 2035. godine, i nada se da će to učiniti za srednja i teška vozila ako je moguće do 2045.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group