Kako zameniti osigurač u automobilu

Ako primetite da vam u automobilu odjednom ne rade pojedine stvar i instrumenti, onda je velika verovatnoća da imate problem sa pregorelim osiguračem...

Kao i u vašem domu, i u vašem metalnom mezimcu nalaze se osigurači koji služe kao sigurnosna mera koja sprečava da se vaše vozilo zapali. Kada se desi kratak spoj ili kada je pregrevanje instalacije preveliko, osigurač izgori i prekine strujno kolo, što dovodi do očuvanja vašeg vozila i mnogobrojnih instumenata i elektronskih komponenti.

Međutim, mnogi ne zaju šta da rade kada se ovakve stvari dese, i svoj auto vode kod električara, koji zna dobro da naplati ovakav posao.

Zato ćemo vam mi objasniti kako da sami zamenite osigurač i tako ponovo osposobite elektronske uređaje koji ne rade. Prvo šta treba da uradite jeste da locirate osigurače.

Osigurači se obično nalaze na tri različita mesta: ispod haube, u kabini i u gepeku.

Kako biste utvrdili koji osigurač treba da zamenite, pročitajte upustvo koje je došlo sa vašim automobilom, a ako ga nemate jednostavno pretražite na internetu vaš model automobila i godište i lako ćete naći šemu koja će vam pokazati koji osigrač gde stoji i koje elemente u automobilu pokreće.

Sve što dalje treba da uradite jeste da dođete do osigurača skidanjem plastičnih delova i poklopca i da izvadite pregoreli osigurač. Obično se u kućištu osigurača nalaze posebna klješta koja vade osigurače, ali ako to nemate, osigurače možete izvaditi i običnim špic klještima.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste amperaža osigurača koji menjate, osigurač morate zameniti sa istom amperažom koja je bila u automobilu, pa ako ste izvadili osigurač od 20A, onda ga zamenite sa osiguračem od 20A.

Osigurač koji je pregoreo lako možete primetiti, jer kada ga izvadite, u njegovoj sredini ćete videti krivu žicu koja je pukla.

Prikaz dobrog i pregorelog osigurača

Pogledajte video klip:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group