Kako Tesla Model 3 postaje gliser tokom poplava u Kini

Nedavno nastali snimak predstavlja Tesla Model 3 prilikom prolaska kroz duboku vodu stvorenu poplavama u kineskoj porovinciji Henan ovog meseca...

Moguće je videti vozilo kako stvara visoke mlazove u prolazu, ali i radi zapravo, za razliku od brojnih automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja koji se nalaze okolo.

Zadnja vuča ovog električnog modela deluje kao pravo rešenje za izvlačenje iz duboke vodu, baš kao kod jakih glisera, što je zapravo neverovatno dostignuće za donekle vodootpornu mašinu, ali ipak, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li je automobil pretrpeo neka dugoročnija oštećenja.

Izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Mask, hvalio se u prošlosti kako njegov drugi najprodavaniji sedan, Model S, može da pliva. "Definitivno ne preporučujemo ovakve akcije, ali Model S može da pluta dovoljno dugo kako bi na kraćim relacijama i u kraćem vremenskom periodu postao brod sa pogonom putem rotacije zadnjih točkova", glasio je Maskov tvit iz 2016. godine.

Gigafabrika kompanije Tesla u Šangaju testira svoje Model 3 i Model Y automobile u simulacijama poplavljenih ulica. Ovakvi se testovi izvršavaju na regularnoj bazi zbog čestih kineskih tajfuna koji neretko izazivaju poplave.

Uprkos njegovim plivačkim mogućnostima, vožnja Tesla modela kroz veliku vodu zapravo predstavlja veoma lošu ideju. Standardni motori unutrašnjeg sagorevanja ugasiće se gotovo odmah nakon što ih vodena buica preplavi, dok je ovakva vratolomija osim u prekoj potrebi potpuno nepotrebna kada su u pitanju električna i daleko skupocenija vozila, posebno zbog toga što niko nije garantovao da ovakve situacije podležu garancijama kompanije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group