Kako se pravilno pere automobil

KAKO PRAVILNO OPRATI AUTOMOBIL

Iako možda deluje lako, pranje automobila nija baš tako jednostavno. Mi ćemo vam objasniti kako da jednostavno, brzo i pravilno operete vaš automobil

Kvalitet pranja dosta zavisi od opreme koju imate i preparata koje korisite. Ako budete koristili jake vodene pištolje, lakše ćete skinuti prljavštinu. Ipak, nije strašno ako koristite klasično vodeno crevo i sunđer. Uz pomoć naših saveta, vaš automobil će se blistati.

1. Kvašenje i sapunjanje                                        

Svako pranje automobila počinje sa kvašenjem. Uzmite crevo i isprskajte ceo automobil. Trudite se da prskanjem skinete što više prljavštine kako bi posle imali manje posla. Sledeća stvar je sapunjanje. Izbegavajte da koristite preparate koji nisu namenjeni za pranje automobila, automobil vam se neće lepo isprati,a može se desiti i da oštetite farbu.

Kada spremite vašu sapunicu za pranje, možete početi sa sapunanjem automobila. Da biste pravilno oprali vaš automobil morate ga sapunjati odozgo ka dole. Redosled pranja je veoma važan i obratite pažnju na njega pri svakom pranju. Automobil je pri dnu prljaviji nego na vrhu, pa zbog toga uvek počinjete od vrha. Ako prvo krenete da perete donji deo automobila, čestice prljavštine ćete preneti i na gornji deo i tako još više zaprljati auto i pritom oštetiti farbu. Dakle, počnete od krova i pređete čitav automobil do sredine vrata. Kada je vaš automobil do pola nasapunjan, isperite ga vodom.

Zatim sunđerom pređite i donji deo automobila. Kada završite, ponovo isperite. Sada ste se rešili većeg dela prljavštine sa vašeg automobila. Ako vam je automobil pre pranja bio baš prljav, još jednom pokvasite auto i ponovite postupak.

Kada isperete automobil, pređite na felne. Nasapunjajte felne i isperite ih vodom.

2. Sušenje

Kada ste oprali vaš automobil, vreme je da ga osušite. Najbolje sušenje se postiže sa jelenskom kožom. Ako ste nekad automobil posle pranja samo ostavili da se suši na sunci, a prethodno ga niste obrisali, verovatno ste primetili fleke po vašem automobilu. Jelenska koža će vam pomoći da se toga rešite.

Kao i sa pranjem, krenite od vrha automobila, a donji deo ostavite za kraj. Polako i detaljno sušite i glancajte vaš automobil. Povremeno cedite krpu i ponavljajte postupak. Kada budete završili, automobil će vam sijati bez ijedne fleke na sebi.

3. Sjaj guma

U prodavnicama auto-kozmetike kupite sredstvo za čišćenje i sjaj guma. Nanesite malo na suvu krpu ili sunđer  i premažite gume. Ostavite da sredstvo malo odstoji, a zatim višak skinite sa drugom suvom krpom. Na ovaj način, vratićete sjaj vašim gumama.

4. Sjaj crnih plastičnih delova i branika

Ako vaš automobil ima crne plastične branike i delove, postoji rešenje kako i njima da vratite stari sjaj. Ovi delovi automobila većinom izblede ako automobil veliki vremenski period provodi na suncu. U prodavnicama auto-kozmetike možete kupiti posebnu kremu koje napravljena da vraća sjaj crnim plastični delovima. Tretirajte ih isto kao i vaše gume.

5. Unutrašnjost

Kada ste završili sa spoljašnjim delom vašeg automobila, vreme je da očistite i enterijer. Patosnice izvadite i istresite. Pod i sedišta dobro usisajte. Patosnice takođe usisajte, ili operite ako su gumene i vratite u automobil. Kontrolnu tablu i plastične delove prebrišite sa magičnom krpom. Postoje mnogobrojni preparati koij će vam pomoći ako imate kožna sedišta ili oštećenu kontrolnu tablu.

6. Poliranje

Kada ste sve završili, na red odlazi poliranje. Raspitajte se koja polir pasta je najbolja za vašu boju kola. uzmite jednu krpu i na nju nanesite polir pastu. Počnite sa glancanjem automobilia. Dosipajte pastu na krpu i dobro trljajte kako bi postigli bolji efekat. Kada ste prekrili automobil sa polir pastom, uzmite čistu suvu krpu i počnite da brišete i glancate. Ovo je verovatno najzamorniji deo, jer ćete morati dosta da trljate i pritiskate. Ubrzo ćete primetiti kako se vaš automobil sija.

Nadamo se da ćete uz pomoć naših saveta uspeti da kvalitetno, jednostavno i brzo operete vašeg mezimca.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group