Kako razneti menjač tjuniranog Nissan GT-R modela

Više slika

Više slika

Dok hladan start sa superautomobilom može biti veoma lepo i opojno iskustvo, možda je ipak bolje sačekati da različite tečnosti procirkulišu i temperature porastu, pre nego što model podvrgnete nekim višim operacijama...

Upravo iz ovog razloga brojni sportski automobili, nalik kreacijama BMW M divizije, poseduju pokazatelje koji polako blede i sugerišu vozaču da li su određeni delovi dostigli radnu temperaturu i pokazali da ne treba da prelaze određene granice dok sve lepo ne legne na svoje mesto.

Prema svemu sudeći, vlasnik ovog GT-R automobila, sve to nije znao ili ga jednostavno, nije bilo briga, zbog čega je nešto krenulo po zlu i menjač njegovog modela je otišao u paramparčad. Bilo da je menjač već posedovao neku skrivenu manu ili mehanički kvar, ne predstavlja nikakvu razliku ovom vlasniku, koji će u svakom slučaju morati duboko da zavuče ruku u svoj džep kako bi Godzilla mogla da se bori još jedan dan.

Uz svo pravilno servisiranje i zagrevanje, transmisija kod svih automobila može u određenom momentu otkazati, posebno kada se uzme u obzir superautomobil sa besnim konjićima i obrtnim momentom. Zapravo, ovakvi rizici se dupliraju kod tjuniranih motora (kao što je ovaj smešten u dotičnom GT-R modelu, koji, sudeći prema oznaci na poklopcu gepeka, poseduje oko 750 ks), jer oni dovode menjače do krajnjih granica izdržljivosti.

Na kraju, ipak, pravi razlog ipak predstavjla besomučno i prerano dodavanje gasa. Upotreba kontrole starta, kao što je evidentno iz snimka koji sledi, nikako ne ide u prilog, jer ovaj sistem značajno smanjuje životni vek menjača.

GT-R predstavlja jedan od prvih, ako ne i prvi,  koji je koristio ovaj sistem kontrole starta, a on je danas prisutan i u supermini automobilima kao što  je Fiesta ST. Pored toga što se uz njegovu pomoć dostižu odlične brojke ubrzanja, koje izgledaju dobro u brošuri automobila, česta upotreba kontrolisanog starta definitivno nije nešto što želite u svojoj  svakodnevnoj mašini.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group