Kako proveriti i zameniti svećice na automobilu

Ako ste primetili da vam automobil nepravilno radi, ne vuče kako treba i ako ima povećanu potrošnju goriva, onda je to znak da trebate da promenite svećice...

Svećice su mali, ali preko potreban deo svakog motora i one služe da stvaraju varnice u cilindrima koji sagorevaju gorivo i tako čine da motor radi. Bez svećica nijedan motor ne bi mogao da radi i zbog toga je vrlo važno da one uvek budu u savršenom stanju. Najčešći slučaj sa motorima jeste da se nalazi po jedna svećica na cilindru, mada postoje slučajevi kao kod Alfra Romeo modela gde imate dve svećice po cilindru.

Zamena svećica se najčešće obavlja oko 20.000 pređenih kilometara, mada to zavisi od modela automobila, i proizvođača svećica. Vrlo je važno da redovno proveravate svećice kako biste znali da li su one za menjanje.

Vađenje svećica iz automobila nije pretežno težak zadatak, mada sve zavisi od pristupačnosti motora. Potrebno je da skinete kablove koji se nalaze na svećicama i koji ih prikrivaju, a zatim posebnim ključem za svećice trebate da ih odvijete i izvučete iz cilindra.

Tada na red dolazi kontrola. Na svećici ćete primetiti vrh i povijeni luk koji ide iznad vrha. Ova dva sektora se ne smeju dodirivati, a opet ne smeju biti ni previše udaljeni. U prodavnicama možete kupiti posebne merače koji će vam tačno reći da li su vaše svećice istrošene i da li se mogu koristiti. Međutim, ako primetite da je vaša svećica crna, da je nagorela i da ima naslage nataloženog depozita na vrhu, onda je najsigurnija opcija da ih zamenite.


Loše i Dobre svećice

Svećice nisu skupe i kada ih zamenite, vaš automobil će mnogo bolje raditi. Pri vraćanju svećica, vrlo je važno da zapamtite koji strujni kabl ste skinuli sa koje svećice, jer motor neće upaliti ako ih budete pomešali.

Svećice redovno kontrolišite svakog puta kada menjate ulje, filtere i kada radite godišnji servis i tako ćete biti sigurni da su one u besprekornom stanju.

Pogledajte video klip:

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group