Kako proveriti da li je ručna kočinca ispravna

Kako proveriti da li je ručna kočinca ispravna

Svakodnevno se dešavaju saobraćajne nezgodne zbog neispravnih ručnih kočnica...

Kada se parkirate, ručna kočnica postaje parking kočnica koja blokira vaše točkove i sprečava pomeranje vozila sa parking mesta. Ona se najčešće upotrebljava na uzbrdicama i nizbrdicama kako bi se sprečilo neželjeno kretanje automobila dok vozač nije u vozilu.

Ručna kočnica funkcioniše po principu sajle koju zatežete ručno pomoću poluge u automobilu i tako blokirate točkove koji ostaju zakočeni. Međutim, često se dešava da sajla oslabi i popusti i da podignuta ručna kočnica zapravo ne blokira točkove. Tada može doći do pomeranja vozila sa parkinga i izazivanja nesreća koje mogu oštetiti vaš automobil, automobil drugih vozača, ali i ozbiljno ugroziti nečiji život.

Zato vam prikazujemo video klip koji će vam pokazati kako da proverite parking kočnicu.

Podignite parking kočnicu,a zatim automobil podignite pomoću dizalice. Pokušajte da rukom okrenete zadnji točak. Ako se točak ne okreće i ako ne možete da ga okrenete, onda je kočnica dobra, međutim, ako se točak okreće čak i kada ga gurate rukom, onda to znači da je parking kočnica slaba i da je trebate servisirati i proveriti.

Pogledajte klip:

Foto: Crawfords Auto Center

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group