Kako očistiti kabinu automobila?

Unutrašnjost automobila je uvek bila surovo okruženje...


U kabini automobila uvek možete da nađente prosutu kafu, ostatke od životinja, beba, hrane, a sve to može da utiče na vaše zdravlje. Zapravo, samo jedan prelaz rukom preko sedišta vas deli od narušavanja vašeg zdravlja, a zar to nije dovoljan razlog da očistite vaš automobil? Baš kao što se brinete o vašoj boji i točkovima na automobilu, sa određenim proizvodima možete da ostvarite dobre rezultate i izbegnete moguće probleme kada je u pitanju i enterijer. Takođe, uvek morate da proizvod testirate na manjim površinama, ali i da pročitate upustvo pre upotrebe.

Održavanje enterijera je važno zbog higijene, ali i zbog vrednosti vašeg automobila. Na primer, koža na sedištima može da ispuca, što može stvoriti dodatne probleme, ali ćete isto morati da obratite pažnju na plastiku, staklo, boju i tepih. Sve ovo treba da uzmete u obzir pre nego što krenete da kupujete proizvode za čišćenje. Pored toga, potrebno je da procenite da li enterijer treba da se restauira, očisti ili zaštiti. Ukoliko želite da ga restauirate, potrebno je da pređete nekolike faze, a to ćete raditi ako želite da prodate svoj automobil ili ste ga već kupili sa oštećenim enterijom. Ako želite da ga zaštitite ili samo očistite, vaš proces će zahtevati samo jednu fazu, a on može da se obavlja uporedo sa drugim poslovovima vezanim za negu automobila.

Kada krenete sa čišćenjem enterijera, najbolje je da kreneta od krova prema podu, kako prašina ne bi padala na delove koje ste već očistili. Takođe, pokušajte da čistite dalje uglove prema sebi. Šta to znači? Ako se nalazite kod vozačevih vrata, krenite od putničkog sedišta i krenite napred. Ponovo, ovo će vam pomoći da se ne vraćate na mesta koja ste već očistili.

Ovo će vam izgledati očigledno, ali počnite sa osnovama. Uklonite velike objekte kao što su flaše, pomfrit, otpad... uključujući i ispod sedišta. Sedišta pomerite napred, kako bi mogli lakše da čistite veću površinu. Sledeći korak je čišćenje sa četkom, ali nemojte da budete grubi jer možete da oštetite tkaninu.  Koristite četkicu za čišćenje prašine iz ventilacionih otvora, radija, grejanih kontrola, itd. Ne zaboravite da očistite prašinu u naborima sedišta, vratima, pregradama, itd.

Čišćenje krova je komplikovan proces. Čak i ako imate šiber ili kožni lajner, moraćete da laganim pokretima očistite površinu vlažnom krpom. Čistite u jednom pravcu, kako se prljavština ne bi utrljaja na površini krova. Ukoliko imate prljavštinu koja ne može da se ukloni vodom, onda je najbolje da se obratite proizvođaču jer mnogi preparati mogu oštetiti krov. Sledeći korak je čišćenje običnom krpom instrument table, vrata, volana, itd. Kada to završite, krenite sa čišćenjem kože. Poprskajte je određenim preparatom, a zatim blago je očistite suvom krpom. Bićete iznenađeni koliko prljavštine ćete naći, iako je ona izgledala besprekorno pre čišćenja. 

Mnogi evroski proizvođači koriste sintetičke materijale koji izgledaju kao da su iznošeni. Međutim, njihovo čišćenje može biti problematično, pošto su boje prilično osetljive. Trik je u tome da vlažnim peškirom prelazite površinu u jednom pravcu. Volan i menjač je potrebno često čistiti, jer ćete u suprotnom biti primorani da koristite preparate koji će ih, možda, oštetiti. Ne zaboravite, morate nežno da prelazite preko ovih površina da ih ne bi oštetili! Kada su u pitanju tepisi i prostirke, kupite određeni proizvod koji vam pomoći da lakše uklonite prljavštinu. To su uglavnom penasti proizvodi zahvaljući kojim se prašina diže, a hemikalije ubijaju masnoću i mrlje.   

Kada staklo dođe na red, potrebno je da oprezno uklonite sve nalepnice sa njega, koristeći oštrije predmete. Nemojte da koristite preparate koji bi mogli da mu naškode , odnosno da ga zamagle. Na staklu ne morate da štedite, možete da stavljate veću količinu, bez brige. Primenite ,,flip- flap" tehniku, gde uzmete peškir i brišete prvo oko stakla i prozora, pa onda sredinu. 

Mnogi automobili imaju delove unutar enterijera koji su metalni. Ovi delovi se tretiraju kao delovi eksterijera, a to znači da uzmete sapun i vodu i lagano prelazite preko površine. Ako imate polirane metalne površine, kao što su metalne ručice menjača, ili slično, koristite aparate pomoću kojih će metal da zadrži svoj prvobitni sjaj.

Ako ste vlasnik kabrioleta, možete slobodono da koristite vodu i sapun za čišćenje krova, jer su proizvođači znali da će krov da dolazi u kontakt sa vodom.  Možete da četkom pređete preko njega, ali nemojte jako da pritiskate jer može doći do oštećenja.

Kao što smo rekli, čišćenje automobila nije teško, samo je potrebno raditi to često. Takođe, možete da čistite automobil onoliko koliko mislite da je potrebno.

A. D.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group