Kako je Subaru predvideo budućnost sa svojim XT kupe modelom

Kada razmišljamo o modernim japanskim sportskim automobilima, postoji svega nekoliko koji će zauvek ostati u našem umu, a oni su svakako četvorocilindrični manualci, sa turbo punjenjima, unikatnih karakteristika i možda pogonom na sva četiri točka...

Međutim, ukoliko pitate kompaniju Subaru, to upravo opisuje njen XT kupe iz osamdesetih. Džejson Kamisa pročešljao je bogatu istoriju ovog brenda, objavivši snimak za Hagerty kanal, objasnivši koliko je XT zapravo čudan, ali i pronicljiv automobil istovremeno. Ovo vozilo je trebalo da se takmiči sa Prelude modelom kompanije Honda i Celica linijom brenda Toyota, ali se to nažalost na neki način nije dogodilo. Čudnog stila i više od prosečne cene, ovaj automobil je bilo veoma teško prodati.

Iako su brojni automobili kreirani sa aerodinamikom na umu, oni su uglavnom ekonomični modeli, a ne vitki, sportski kupei. Za dizajn ove čudne serije kompanije Subaru bio je zadužen Kjuči Akari, koji je živeo sa inžinjerom aerodinamike tokom studija automobilskog dizajna.

Stoga, XT poseduje brojne trikove kako bi učinio da se vetar oko njega kreće što je bolje moguće, dok su samo neki od njih uvučene kvake na vratima, brisači koji su se uvlačili u haubu, poklopci farova i farovi na iskakanje. Zadnje vetrobransko staklo takođe je savršeno stilizovano kako bi redukovao otpor vazduha.

Sveukupno, ovaj sportski kupe je uspeo da ima koeficijent vuče od svega 0,31 za modele sa pogonom na svim točkovima i 0,29 za automobile sa prednjom vučom. Radi poređenja, važno je napomenuti da Bugatti Veyron poseduje maksimalni koeficijent vuče od 0,36.

Za napajanje XT modela zadužen je 1,8 litara veliki, ravni četvorocilindraš, koji je inicijalno donosio 71 ks, ali u sledećim reinterpretacijama dodat je turbo punjač, radi konačnih 111 ks u ultimativnoj formi. Nekoliko godina kasnije, liniji je dodat šestocilindrični motor i kreirana je serija poznata kao XT-6.

Bilo da je Subaru bio svestan toga ili ne, upravo je ovo bila prava slika budućnosti. Kupe je posedovao dodatnu tehnologiju koja bi i danas bila potpuno pogodna svim modernim automobilima, uključujući blokadu na usponu, digitalnu kontrolnu tablu i specijalno vešanje koje može biti prilagođeno u modelima sa pogonom na sve četiri strane.

Na nesreću, nije čak ni unikatni pogon na obe osovine mogao da odvuče kupce od ostalih konkurenata iz iste ere, tako da je Subaru potpuno prekinuo sa proizvodnjom ove linije, vraćajući se samo sa WRX sportskom verzijom nešto kasnije.

U svojoj emisiji, Džejson odlazi sa ovim modelom u vožnju krivudavim planinskim putevima, a uprkos tome što mu volan ponekada zadrhti u zavojima i motor šišti kao usisivač, pa i neuspehu u prodaji, XT je uspeo, makar i slučajno, da u određenoj meri predvidi budućnost automobilske industrije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group