Kako je nastao Opelov znak?

Malo je poznato da Opel proizvodi dostavna vozila već 114 godina, još od kako je kompanija kreirala "Opel Patent Motor Car, System Lutzmann", davne 1899. godine. Od 1930. godine, komercijalna Opelova vozila dobijaju naziv "Blitz", na nemačkom munja, čiji će simbol kasnije postati i zaštitni znak svih putničkih automobila ovog proizvođača.

 
 
 
 
 

Do početka dvadesetih godina prošlog veka, razvoj kamiona se ubrzava, a Opelova dostavna vozila su stekla reputaciju da su operativno efikasna, sa malom težinom, velikom nosivošću i snažnim motorima. 

Godine 1930. ustanovljeno je legendarno ime "Blitz" za Opelova komercijalna vozila, nakon što je kompanija pokrenula takmičenje, pozvavši učesnike da osvoje Opel automobil tako što će predložiti ime za njihov najnoviji kamionet. 

"Blitz" na nemačkom jeziku znači munja, i ovo ime je odabrano kao izraz Opelovih nemačkih korena i kvaliteta njegovih proizvoda.

Vatrogasno vozilo Blitz (1939)
 
Vatrogasno vozilo Blitz (1939)

Predak Opelovih modernih komercijalnih vozila je bio svestran i mogao je da izađe u susret raznim potrebama. Postojala su tri osnovna modela sa nosivošću od 1,5, 2,0 i 2,5 tona, tri međuosovinska rastojanja i dva motora. 

Prvi Blitz model je bio tako uspešan da je kompanija izgradila fabriku namenjenu proizvodnji komercijalnih vozila u mestu Branderburg an der Havel.

 

Blitz platforma kamion od 1,75t (1955)
 
Blitz platforma kamion od 1,75t (1955)

Posle rata, 1946. godine, proizvodnja modela Blitz je nastavljena u matičnoj fabrici u Riselshajmu. 

Novi kombi od 1,5 tona, sa Opel Kapitän motorom, pozicionirao se kao značajan pokretač posleratne izgradnje. I njegovi nasledici su ostavili traga pružajući mobilnost "nemačkom ekonomskom čudu".

Blitz furgon (1959)
 
Blitz furgon (1959)

Naziv Blitz je polako postajalo sinonim za brz, ekonomičan transport a upečatljiv logo munje na Opel Blitzu je 1952. godine najpre usvojen za komercijalna vozila, pre nego što se pojavio na svim Opelovim proizvodima, uključujući i putničke automobile, od 1963. godine. 

Između 1930. i 1975. godine, kada je proizvodnja modela Blitz okončana, prodato je oko 420.000 vozila. 

Izvor: B92

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group