Kako izgleda voziti neponovljivi Audi Sport Quattro iz osamdesete

Audi Sport Quattro bez ikakve sumnje predstavlja najpopularniji i najunikatniji Group B homologacijski specijal ikada kreiran i to ne samo zbog toga što se na tržištu pojavio u ograničenoj seriji...

Kompanija Audi je kreirala svega 214 Sport Quattros S1 modela, ali je svega 164 njih bilo ulično legalno, što ove jedinice ne samo da čini jednorozima, već takođe i prilično skupim, toliko da, na primer, trenutno ovakve jedinice menjaju svoje vlasnike po cenama koje ponekad premaše i cifru od pola miliona evra.

Audi je želeo da Sport Quattro postane homologacijski special za njegovu Group B reli ekipu i prema tome, ulično legalna varijanta dolazi obimno modifikovana u poređenju sa Ur-Quattro serijom. Inžinjeri kompanije Audi uklonili su 320 mm njegovog međuosovinskog rastojanja, što je rezultiralo time da ovi modeli budu automatski prepoznatljivi i postanu ikonični deo autoindustrije.

Veći deo karoserije je potpuno besprekoran i kreiran je od fiberglasa, dok su čak i stvari kao što je okruženje prozora promenje, što je činilo Audi Sport Quattro veoma skupocenim automobilom za kupiti i kada je bio nov. Heri Metkalfi ističe u svom predstavljanju modela, da je 1984. godine, Lamborghini Countach model bio jeftniji za 30.000 funti od Sport Quattro modela, što zvuči gotovo neverovatno, ali takav je bio svet homologacijskih specijala.

Snaga ovog modela dolazi iz petocilindrične turbo mašine zapremine 2,1 litar i dvadeset valvi, zadužene za stvaranje 302 ks i 350 Nm obrtnog momenta - što je brutalna cifra za njegovu eru - koje je slala na sva četiri točka putem revolucionarnog Quattro pogona, миobeleženog prednjim i zadnjim diferencijalom centralnog zaključavanja.

Svi možemo zahvaliti Audi Quattro liniji što je naterala druge proizvođače da razmilse o pogonu na svim točkovima u putničkim modelima, dok je stvaranje Sport Quattro linije predstavljalo definišući momenat za nemačkog proizvođača.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group