Kako da zamenite antifriz u vašem vozilu

Posle 2-3 godine, antifriz gubi svoja svojstva i mora se potpuno zameniti, a mi ćemo vam objasniti kako da to uradite sami...

Normalno je da se antifriz pomalo troši u vašem rashladnom sistemu i zbog toga verovatno nekoliko puta u toku godine sipate malo novog antifriza kako biste popunili rezervoar za rashladnu tečnost. Međutim, ako ste čitavu rashladnu tečnost menjali pre nekoliko godina, onda je vreme da to uradite ponovo. Procedura menjanja antifriza je jednostavna i automehaničari vam neće uzeti mnogo novca za to, ali ako ne želite da idete kod majstora, to vrlo lako uraditi sami.

Dakle, prva stvar jeste da automobil mora da bude hladan pre pražnjejna. Sledeća stvar koju morate uraditi jeste da legnete ispod automobila i da na donjem delu hladnjaka potražite plastični čep (obično je u plavoj ili crvenoj boji). Čep se nalazi ili sa leve ili sa desne strane hladnjaka i služi kao otpusni ventil koji vam omogućava da izbacite svu rashladnu tečnost iz vozila.

Uzmite posudu za skupljanje tečnosti, odvrnite čep na hladnjaku i sva voda iz vašeg vozila će izaći. Sve što dalje treba da uradite jeste da sipate novu rashladnu tečnost u vaš automobil. Međuitm mi vam savetujemo da u prodavnicama auto delova kupite posebno sredstvo za čišćenje hladnjaka.

Posle dugogodišnjeg stajanja, antifriz može ostaviti grumuljice u vašem rashladnom sistemu i tako napraviti začepljenja što dovodi do lošeg hlađenja, ali i curenja antifriza. Kada sipate ovu tečnost, upalite automobil, vozite ga 10 minuta, a zatim ponovite postupak ceđenja tečnosti iz auta.

Ako primetite da tečnost nije providna već da ponovo ima boju antifriza, to znači da ste izbacili sve nečistoće iz hladnjaka.

Na kraju vam ostaje da uzmete antifriz i da ga pomešate sa destilovanom vodom u odgovarajućoj meri koja je izražena na kutiji (najčešće je odnos 50:50) i da sipate svu rashladnu tečnost u vaš automobil. Kada sipate do maksimuma, upalite automobil i nivo tečnosti će se ponovo spustiti, pa onda dodajte još malo antifriza.

Na kraju, automobil provozajte i upalite grejanje na najjače. Kada se temperatura automobila podigne, vaše grejanje mora raditi. Ako grejanje ne radi, onda to znači da se nalazi vazduh u vašem rashladnom sistemu i onda ćete morati da posetite majstora koji će ga ozračiti.  

Pogledajte video klip kako biste bolje shvatili kako se menja antifriz u vašem vozilu:

Foto: UPI.com

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group