Kako da proverite koliko su stare gume na automobilu

Ako kupujete polovne gume i želite da budu što novije, evo kako da proverite njihov datum...

Zima polako stiže, a sada svi žure da kupe zimske gume i da se osiguraju za snežne nalete koji uskoro mogu doći. Velika većina nema novca za nove zimske gume, pa na oglasima traže polovne gume. Naravno, svi žele da imaju što bolje i novije polovnjake, tako da je godište jedna od glavnih stavki koje svi traže na polovnim pneumaticima.

Što je guma novija, to znači da je imala manje šanse da se ošteti i istroši. Međutim, kako da znamo kojeg je guma godišta?

Na svim gumama postoji jedna oznaka koja se obeležava slovima DOT i koja se sastoji od 4 cifre. Te sifre zapravo predstavljaju datum kada je guma proizvedena, tako da uopšte ne morate pitati prodavca kojeg su godišta gume, već to i sami možete proveriti.

Prva dva broja obeležavaju nedelju, a druga dva godinu u kojoj je guma napravljena. Dakle, ako je DOT na pneumatiku 0415, to znači da je guma proizvedena u četvrtoj nedelji 2015. godine.

Pomoću ovog broja lako možete odrediti koliko stare gume kupujete, što vam znatno može olakšati odabir.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group