Kako da proverite kočione pločice na automobilu

Kočnice su najvažniji deo na automobilu i zbog toga je neophodno da ih proveravate nekoliko puta godišnje...

Mnogi vozači uopšte ne vode računa o kočnicama, pa se često dešava da voze sa istroženim pločicama i diskovima, što može dovesti do nesreća i nezgoda. Kočnice bi trebalo proveravati nekoliko puta godišnje i to se obično radi kada se sezonski menjaju gume na vozilima. Tada kočnice najčešće proveravaju vulkanizeri koji vam govore njihovo stanje, ali ako želite da to uradite sami, onda ne brinite, jer je to lak posao koji može svako uraditi.

Pre svega je potreno da skinete točak kako biste mogli vizuelno da ispitate kočioni disk i pločice. Ako želite da saznate kako se pravilno skida točak sa automobila, onda posetite ovaj LINK:

Kada je točak skinut, moći ćete da vidite kočiona klješta u kojima se nalaze pločice, kao i sam kočioni disk. Sve što dalje treba da uradite jeste da proverite koliko se „mesa“ nalazi na kočionim pločicama. Pločice se sastoje od tvrdog metala i mekanog dela koji se vremenom troši i koji se oslanja na kočioni disk. Kada se taj mekani deo istroši, tada su pločice za zamenu.

Simptomi koji pokazuju istrošenost pločica je najčešće jako škripanje koje se dešava prilikom kočenja. Ta škripa stvara se zvog metala sa pločica koji dolazi u kontakt sa metalom diska. U takvim slučajevima odmah morate reagovati i proveriti pločice, jer će se takvim grebanjem oštetiti diskovi, a to vas onda može dosta više koštati.

Na slici ispod možete videti kako izgledaju nova kočiona pločica i istrošena.

 

Foto: Daily Express,  Mobile RV Repair Phoenix, AZ

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group