Kako da pravilno održavate svoj automobil tokom ledenih dana

Više slika

Više slika

Ukoliko vozite automobil ili zavisite od njega na dnevnoj bazi, njegovo pravilno održavanje tokom zime i ledenih dana može vam umnogome pomoći…

Ako izdvojite malo vremena i pozabavite se svojim automobilom, uštedećete dosta novca, ali i svojih živaca, koji se neminovno kidaju kad god da auto neće da upali, ili još bolje, kada stane u sred ulice, tokom mećave. Mi vam ovoga puta dajemo par saveta šta sve treba da uradite kako biste svog ljubimca na četiri točka spremili za zimu i sve one dane u minusu.

U slučaju da imate naprsline na staklima, nemojte čekati ništa i odmah ih sredite. Te sitnice zimi predstavljaju veliki rizik, jer su razlike u temperaturama van vozačke kabine i u njoj drastične, što dovodi do skupljanja i širenja stakla, odnosno povećanja naprslina, sve do one tačke bez povrata kada ih konačno morate u celosti zameniti. Ukoliko možete, proverite sami da li imate takva oštećenja na svojim staklima i posetite servis za popravku ako ona postoje. Naravno, ako je oštećenje preveliko, savetujemo vam da odmah napravite zamenu.

Kao što i sami znate, zamena antifriza u automobilu trebalo bi da se obavlja svake druge godine. Ako ste zamenu obavili prethodne godine, proverite svoj antifriz u nekom servisu ili sami, ako posedujete uređaj za merenje tačke mržnjenja. Tokom vremena, antifriz gubi svoja svojstva, što znači da mu otpornost na smrzavanje opada – ako se kojim slučajem on zaledi, posledice po motor su na samoj granici katastrofe.

Ogrebotine na limariji i ona mesta koja su već pomalo korodirala su vaše slabe tačke na automobilu tokom zime, što zbog soli koja se baca po putevima, što zbog nepogodnih vremenskih uslova. Savetujemo vam da svoj automobil sredite koliko god da ste u mogućnosti. Nemojte zbog finansijske nemogućnosti zanemariti ovaj deo – estetici se možete posvetiti kasnije, a sada, za početak išmirglajte problematična mesta i zaštitite ih. Širenje korozije se mora sprečiti.

Lak automobila od soli i ostalih elemenata koje ga zapljuskuju tokom zime možete zaštititi voskiranjem. Mnogi tvrde da se isplati dati više novca za voskiranje i da to prepustite profesionalcima, samo onim proverenim.

Naravno, akumulator je komponenta koju obavezno morate proveriti pre nego što počne hladno vreme, a o kočinicama verovatno ne moramo ni govoriti. One su važne koje god da je godišnje doba, ali su zimi od ključnog značaja zbog klizavog puta.

Tečnost za pranje šoferšajbne je veoma važna za dobru preglednost tokom zimskog perioda, pa vam savetujemo da kupite onu koja ima nisku temperature mržnjenja. Ako vam se tečnost zamrzne u posudi, ona može oštetiti i posudu, crevo i prskalice, što nikako ne želite kada temperature padne ispod nule.

Motor automobila logično mnogo vrednije radi zimi, pa bi bilo idealno da mu malo pomognete ako ste u mogućnosti i zamenite filter vazduha, filter goriva, filter auto gasa ako koristite TNG i filter kabine.

Brisači su vam u vreme ledenih kiša, pljuskova i mećava najbolji saputnici, pa je samim tim logično da im zamenite metlice ako je to potrebno, kako bi oni mogli da obavljaju svoj posao na pravi način. Moramo napomenuti da nije dobra ideja mazanje metlica glicerinom, jer će to ostaviti masne tragove po staklima, koji se neće tek tako skinuti.

Da biste sprečili zaleđivanje brava, kako na vratima tako i na prtljažniku, povremeno u njih naprskajte WD-40 ili neko sredstvo koje je namenjeno tome. Takođe, možete kupiti i “džepni” sprej za odleđivanje brava, koji će vam biti draži i od najboljeg prijatelja ako vam brave zalede, a vi negde žurite. Glicerin je takođe dobra solucija u ovom slučaju – nanesite ga na ključ, nekoliko puta ga uvucite i izvucite, otključajte i zaključajte bravu kako bi on dosegao sve njene delove.

Uz ovih nekoliko saveta ćete sigurno zimu lakše pregurati sa svojim automobilom. Imajte na umu da smo mi naveli samo neke od najvažnijih stvari i da na ovu temu uvek ima nešto da se doda.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group