Kako da odledite zaleđenu ručnu kočnicu

Ako ste kojim slučajem ostavili podignutu ručnu kočnicu na velikom minusu, velika je verovatnoća da ujutru nećete moći da pokrenete vaše vozilo...

Ručna kočnica je neizbežan deo sigurnosne opreme na svakom automobilu i ona se služi kao parking kočnica koja onemogućava da se vaše vozilo pomeri dok niste u njemu. Međutim, loša strana ove kočnice je ta što se ona može zalediti i ostati u zakočenom mestu kada su temperature mnogo niske. To se redovno dešava u zimskim periodima i vozači tako prolaze kroz velike muke kako bi odledili ručne kočnice. Zato smo mi odlučili da vam damo savet kako da brzo i jednostavno odledite zaleđenu ručnu kočnicu.

Sve što vam je potrebno jeste nekoliko kartonskih kutija i spremni ste za akciju. Prvo upalite automobil kako bi se zagrejao i kako bi postigao radnu temperaturu. Kada se automobil zagreje on emituje dosta visoke temperature koju nekako morate usmeriti do ručne kočnice. Sve što treba da uradite jeste da kartonom zatvorite prostor između druma i automobila i da tako napravite „suknju“ kojom ćete sprečiti da hladan vazduh dopire ispod vašeg vozila. Na taj način će topao vazduh od motora dospeti do ručne kočnice koja će se odlediti.

Ostavite automobil da radi 15-20 minuta i pustite da toplota odradi svoj posao. Posle tog perioda, lagano pokušajte da spustite ručnu kočnicu i pomerajte vozilo nekoliko centimetara napred i nazad. Tako će se kočnica popustiti i vaše vozilo će moći da se vozi.

Sledeća stvar koju morate da uradite jeste da obezbedite vozilo bez ručne kočnice sledeći put kada se budete parkirali. Vozilo obavezno ubacite u prvu brzinu jer se na taj način blokiraju pogonski točkovi. Ako se vozilo nalazi na uzbrdici, točkove okrenite od  ivičnjaka, a ako se nalazite na nizbrdici, onda točkovi treba da budu usmereni ka ivičnjaku. NIje loše ni da stavite malo veći kamen ispod točka daljeg od ivičnjaka kako bi sprečili kretanje vozila.

Foto: redbirdsnest.com

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group