Kada se menja ulje u automobilu?

Mnogi vozači zaboravljaju da ulje u njihovim vozilima treba da se zameni i redovno proverava...

Biti vozač, ne znači da znate da startujete automobil, da ubacite u prvu i da date gas. Pravi vozač mora da zna kako automobil funkcioniše i da razume šta je sve potrebno uraditi kako bi automobil perfektno funkcionisao. Redovno proveravanje ulja i menjanje je nešto što bi svaki vozač morao da zna i da o tome vodi računa.

Međutim, istraživanja su pokazala da ogroman broj vozača nikada ne proverava nivo ulja i da se često dešava da njihovi automobili rade i bez ulja, što dovodi do nepopravljivih kvarova. Ono što treba da znate jeste da bi ulje i filter ulja treblo da se menjaju na svakih 10.000 kilometara. Ako vozite automobil koji je stariji od 15 godina, onda bi promena ulja trebala da bude još češća, ali ako, kao i većina, vozite automobil star nekoliko godina, onda je cifra od 10.000 kilometara znak kada trebate da uradite servis ulja i fltera za ulje.

Filter je obavezan, jer on skuplja opiljke metala i prljavštinu koja se vremenom taloži i tako sprečava da nastanu začepljenja u motoru. Ako filter ne menjate redovno, onda rizikujete da zaprljate novo ulje i da oštetite vaš motor.

Zamena ulja i filtera se tretira kao mali servis i nije skupa tako da to možete uraditi kod bilo kojeg mehaničara, ali ako želite sami da zamenite ulje i filter, onda pogledajte OVDE, kako se to radi.

Foto: nitiFilter

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group