Kada se menja set kvačila?

Ovo pitanje muči mnoge vozače, a naročito one koji kupuju polovna vozila...

Kvačilo je jedna od osnovnih komponenti na našem automobilu i bez kvačila ne bismo mogli da menjamo stepen prenosa, onosno brzine u našem vozilu. Zamena kvačila obično nije jeftin posao i cene zamene seta kvačila se kreću do 250-300 evra pa na više u zavisnosti od proizvođača delova, usluge majstora pa i samog vozila, odnosno marke koju vozite.

Zato je vrlo važno znati koliko set kvačila može trajati i kada trebate da budete spremni na zamenu istog.

Na ovo pitanje nije baš tako lako dati odgovor, jer svaki stil vožnje drugačije utiče na kvailo. Ako ste agresivni i ako ste početnik, onda će vaše kvačilo trajati kraće, a ako ste iskusni vozač koji čuva automobil, onda ćete produžiti vek trajanja čitavog seta.

Međutim, procenjeno je da je prosek većine kvačila oko 100-150 hiljada kilometara. Dakle, ako kupujete polovno vozilo, koje ima ovoliku pređenu kilometražu, a na kojem nikada nije menjano kvačlilo,onda znajte da će vam to verovatno biti sledeća velika investicija.

Dobra stvar kod kvačila jeste ta što ono daje dosta naznaka kad počne da se bliži svom roku trajanja. Ako primetite da vam kvačilo proklizava, da automobil ne vuče na visokim obrtajima ili da se čuju čudni zvukovi kada puštate pedalu kvačlila, onda je to dobar znak da je vreme za zamenu.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group