Kada je vreme za kupovinu novih automobilskih guma

Kada ste poslednji put kontrolisali vaše gume...

Gume su neverovanto važan deo vašeg automobila jer vam one omogućavaju da imate perfektnu kontrolu nad vašim vozilom. Dobre gume povećavaju trenje i sprečavaju proklizavanje koje može dovesti do katastrofalnih nesreća. Zbog toga je od ključnog značaja da imate pneumatike koji su dobri i koji vas mogu zaštititi.

Međutim, mnogobrojni laici često ne znaju da prepoznaju lošu gumu od dobre, pa ćemo vam dati par jednostavnih saveta kako to možete proveriti.

Gumu definiše šara koju ona ima. Ako nema šare guma ne obavlja svoju funckiju. Međuitm i loše gume na sebi imaju šaru. Poenta je u dubini šare. Vaše gume moraju imati propisanu dubinu šare kako bi mogle da obavljaju svoju funkciju. Ako vaša šara na gazištu gume nije dovoljno duboka, to znači da je guma za promenu.

Šara po zakonu ne sme biti ispod 1,6 mm što je minimalna dubina. Međutim, mi vam savetujemo da  promenite gumu kada primetite da je vaša šara dubine 3-2.5 mm. Ne trebate iskušavati sreću i forsirati istrošene gume do kraja, već kupite pneumatike koji će vas zaštititi.

Međutim, nije samo šara ta koja čini gumu dobrom. Ako guma na sebi ima neke nepravilnosti kao što su izbočine i grudve, to znači da je izdeformisana i da mora da se promeni. Takođe, ako guma na sebi ima vidljiva oštećenja koja narušavaju funkciju šara i oštećuju gazište gume, takva guma je takođe za promenu.

Zapamtite, redovno proveravajte gume i čim primetite neke nepravilnosti, posavetujte se sa svojim majstorom. DOBRA GUMA ČUVA GLAVU!

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group