Jedva voženi Ferrari 458 Speciale Aperta

Više slika

Više slika

Veoma bogati, kao što je F. Skot Ficdžerald otvorio svoj roman Veliki Getsbi, veoma su različiti od vas i mene...

Na primer, oni mogu utrostručiti svoj kapital u veoma kratkom vremenskom roku jednostavnim ulaganjem u superautomobil, baš kao što je ovaj Ferrari 458 Speciale Aperta.

Prateći korake 360 Stradale i F430 Scuderia automobila, Speciale je nameravao da postane daleko okorelija verzija superautomobila srednjeg motora fabrike u Maranelu. Upravo ovo se i dogodilo, kada je model dobio nekoliko modifikacija i, što je najvažnije, V8 jedinicu zapremine 4,5 litara sa unutrašnjim sagorevanjem, koja donosi 605 ks i 540 Nm obrtnog momenta.

Ova snaga je bila dovoljna da se Speciale lansira do stotke iz mesta za samo tri sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 325 ks. Takođe, automobil se veoma dobro drži u krivinama, poseduje savršeno upravljanje i naravno, zvuči kao pesma gromova.

Nezavisno od bazne varijante, Ferrari je takođe kreirao verziju Speciale modela otvorenog krova, nazvanu SpecialeA, sa slovom A u imenu koje označava Aperta. Sve, osim odsečenog krova, u osnovi ostalo je isto, dok je kabrio dobio dodatnih 50 kg zbog ojačanja koja su dodata radi nadomešćivanja nedostataka u strukturnoj rigidnosti.

Sada, sa 499 primeraka ikada kreiranih, 458 Speciale A, predstavlja retku zverku, ali svako ko je trenutno na tržištu u potrazi za jednim modelom, možda može pronaći jedan ili čak pet, ukoliko zna gde da traži.

Primerak koji vidite u našoj galeriji, predstavlja nešto ređu mašinu od ostatka linije. Ovo je zbog toga što je model iz 2015. godine i poseduje svega 91 kilometar na odometru, što znači da je gotovo nov i jedva vožen.

Bazna cena modela kada je bio nov iznosila je 261.003 evra, što je delovalo kao sasvim dovoljno za jedan unikatni italijanski egzotik. Listovan od strane aukcijske kuće AutoTrader i prodat od strane brenda Amari, ovaj SpecialeA sa volanom na desnoj strani, doneo je zaradu od 821.755 evra, odnosno prodat je za trostruko više, nego što ga je originalni vlasnik platio kada je bio nov.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group