Japanski superautomobil od drveta

Više slika

Više slika

Vlakna bazirana na drvetu korišćena su za konstrukciju automobila koji je težak pet puta manje od čelične verzije, ali je i pet puta snažniji…

Što se Japana tiče, električni automobili su stara vest. Dok se brojni luksuzni brendovi trude da tržište preplave hibridnim i sasvim električnim opcijama, Japan istražuje novu evoluciju u razvoju automobila, odnosno automobile napravljene od drveta.

To ne znači da Japan želi da oživi drvene karavane davnih dana. Umesto toga, njihovo Ministarstvo Ekologije želi da kreira pravi superautomobil napravljen od drveta. Moramo reći da se ovo ministarstvo definitivno ne šali sa ovom idejom, jer su već uspeli da kreiraju model koji sadrži telo primarno konstruisano od nano celuloznih vlakana, odnosno drveta, i drugih lbiljno baziranih materijala. Model je prigodno nazvan Nano Cellulose Vehicle, odnosno NCV.

Koliko god da vam pravljenje automobile od drveta deluje čudno, za to definitivno postoji dobar razlog. Nano celulozna vlakna pet puta su lakša od čelika, dok su istovremeno pet puta snažnija, ako je verovati studiji koju je sprovelo japansko ministarstvo. Korišćenjem ovog materijala za konstruisanje tela automobila i dela njegovog enterijera, inižnjeri su uspeli da kreiraju vozilo koje je daleko lakše od tradicionalnih, dok njihov proizvodni proces drastično smanjuje karbonske emisije koje se inače povezuju sa proizvodnjom automobila.

Naravno, NCV nije sasvim napravljen od drveta. I dok veći deo njegovog tela, koje nas pride asocira na Lamborghini i Acura NSX modele uključujući leptir vrata i veličanstvenu kontrolnu tablu, jeste napravljeno od drveno baziranih vlakana, samo vozilo sadrži materijale kao što su metal, staklo i guma.

Kao što možete očekivati, ovom modelu predstoji dosta puta pre nego što se zapravo nađe na gradskim ulicama. Za sada, nemamo dostupne informacije po pitanju pogonskog sklopa, osim glasina da će ga pokretati hidrogenske gorivne ćelije.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group