Jaguar neće kreirati M3 i M5 konkurente

Više slika

Više slika

Model Jaguar XE SV Project 8 nedavno je postavio rekord kruga Nürburgring staze, za sedan vozila, koji je ovaj automobil finiširao vremenom od 7 minuta i 21,23 sekunde...

Ovo vreme je značajno bolje od onog koje je ostvario Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio model, ali to ne znači da je ovaj britanski brend spreman da preuzme vlast u klasi od svoje konkurencije. Kao što smo do sada već utvrdili, Jaguar nije razmatrao druge opcije, osim kreiranja vozila koje će preuzeti primat najbržeg u sportskom segmentu svoje kategorije.

Sudeći prema ostrvskim medijima, ovaj proizvođač automobila i dalje ne želi da razvija planove svog V8 motora koji bi mogao biti uključen u XE ili XF varijante modela. Tako da, do daljeg XE SV Project 8 ostaje jedini automobil koji poseduje ovaj petolitarski V8 agregat koji stvara 600 ks i omogućuje pomenutom modelu, sa pogonom na sva četiri točka, da ubrza do stotke za samo 3,3 sekunde, pre nego što dostigne maksimalnu brzinu od 321 km/h.

Kada je u jednom intervjuu upitan o mogućnostima stvaranja modela visokih performansi, direktor dizajna britanskog brenda, Ian Kalum, izjavio je: "Mi se trudimo da na svim serijama radimo proporcijalno i ukoliko kreiramo M3 verziju XE automobila, na primer, ona će biti u organizovana sa završetkom projekta M3 i 3-Series automobila i startovaće tamo gde su oni stali". Kalum je u nastavku teksta pre svega želeo da kaže kako se on ustvari ne slaže sa ovakvim pristupom, ali da istovremeno nije čovek zadužen za donošenje takvih odluka.

Iako u skorije vreme nećemo biti u mogućnosti da vidimo premijerno predstavljanje direktnih konkurenata BMW M3 i M5 modelima, Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations divizija ima planove vezane za kreiranje barem jednog modela svake godine, tako da možemo očekivati pun asortiman varijanti automobila visokih performansi u skorijoj budućnosti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group