Jaguar Land Rover tuži kineskog proizvođača


U onome što može predstavljati samo prvu u seriji sudskih tužbi, Jaguar Land Rover tuži Jiangling Motors zbog kopiranja dizajna njihovog modela Range Rover Evoque.

Kinezi su poslednjih godina postali veoma popularni po svojim plagijatima koji sežu od svega onoga što stalno možemo videti po radnjama u našoj zemlji, preko modela automobila neverovatnog kvaliteta kopije, do modernih aviona, koje su sastavljali po uzoru na neverovatno malo pronađenih elemenata kupljenih na crnom tržištu. Bilo kako bilo, njihova umešnost je neosporiva.

Poslednji Laters Landwind X7 je prikazan prošle godine na sajmu Shanghai Auto Show i od tada kineska kompanija ima velikih problema sa JLR grupacijom, isto koliko i sa samim brendom. Male razlike između originala i kopije može primetiti samo oko stručnjaka i one se nalaze na rešetci hladnjaka, i naravno u tome što nedostaje Land Rover logo sa prednje strane. Kao i sa većinom kineskih proizvoda, ovaj je takođe dostupan za jednu trećinu cene originalnog JLR Evoque modela.

 

Britanski proizvođač automobila je izjavio da je u toku jedan postupak koji se vodi u Čaojang distriktu u Pekingu. Jiangling Motors je optužen za "akcije koje ugrožavaju autorska prava i stvaranje nelojalne konkurencije u skladu sa ovim pitanjem". Jiangling je nedavno osigurao izvoz na brazilsko tržište i nastoji da brodovima prebacuje svoje automobile tamo, dok će njihovi postupci sigurno podići  stepen opreznosti u JLR kampu.

Evoque je već bio u prodaji na kineskom tržištu, čak i pre pojavljivanja Landwind X7, što britanskom brendu može dati određenu prednost po tom pitanju. Koliko uspešni mogu biti? Poslednji put kada je neki proizvođač automobila preduzeo ovako drastične mere zaštite originalnosti, predstavlja borba kompanije Honda duga dvanaest godina, koliko je bilo potrebno da dobiju parnicu tešku 2,430,000 evra protiv kineskog proizvođača koji je adaptirao njihov model CR-V.

Brendovi se često uzdržavaju od preuzimanja bilo kakvih mera protiv lokalnih imitatora jer to može predstavljati ozbiljan problem po reputaciju originalnog proizvođača. Još nekoliko komada, osim ovog terenca, koji su svima nama privukli pažnju jesu Pagani Huayra Roadster i veoma slaba kopija modela Lamborghini automobila iz 2010.godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group