Istorija brenda - Lamborghini

Feruccio Lamborghini je rođen u Italiji 1916. godine. Svoj talenat za mehaniku pokazao je tokom Prvog svetskog rata kada se na Rodosu bavio popravkom pokvarenih motora. Svoj posao je obavljao sa izuzetnom lakoćom i stekao poštovanje kolega zbog toga.

 

 

Nakon rata vraća se u Modenu gde otvara malu radnju za popravku motora i automobila. Ubrzo se pročuo po svojim mehaničarskim veštinama i posao je postao profitabilan.

Zbog velike potražnje u Italiji u tom preriodu, započeo je proizvodnju traktora. Nakon što je stekao profit u ovom poslu ulazi i u automobilsku industriju (1960.).

Pošto je bio poznavalac mehanike, Feruccio se razočarao u vozila koja su se proizvodila u Italiji u tom trenutku, naručito u njihove motore. Feruccio je odlučio da poseti osnivača Ferrari-ja, Enca, i postavi mu par pitanja u vezi kvačila. Međutim Enco nije bio poznat kao strpljiva i diplomatski nastrojena osoba, tako da je odbio Ferucci-ja. To je razbesnelo Ferucci-ja i odlučio je da napravi sopstveni model sportskog automobila, što se i desilo 1963. osnivanjem Automobili Lamborghini SpA.

Fabrika je napravljena u Bolonji(Sant ’Agata). Zaposleni su podigli fabriku za samo 8 meseci. Među njima su bili i vrhunski inženjeri i bivši radnici Ferrari-ja. Prvi V12 Lamborghini motor je dizajniran vrlo brzo i postao je baza vrlo uspešnog niza automobila. Prvi model je nazvan 350 GTV, pokretao ga je motor od neverovatnih 350 konjskih snaga. Automobil je postao hit i ušao u masovnu proizvodnju pod nazivom GT. Usledili su modeli 450 GT i četvorosed 450 2+2.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group