Istorija brenda - Citroen

Rođen 1878. godine. Andre Citroen je bio sin holandskog bogatog trgovca dijamantima. Po završetku svoje srednje skole, mladi Andre je već postao očaran tehnologijom, strast koju je po prvi put doživeo sa svojih 10 godina, kada je otkrio spise Žila Verna. Već sa 20 godina, upisao se na Politehničku školu u Parizu, pošto je u potpunosti prihvatio ideju da postane inženjer.

 

Godine studiranja su se isplatile, nakon što je neko vreme radio za autokompaniju ‘’MORS’’, on je nastavio dalje osnivanjem svoje firme ‘’Andre Citroen&Cie’’ 1905. godine. Andre je tada imao samo 27 godina.

 

Do 1913. godine. kompanija je promenila ime u ‘’Societe des Engrenages Citroen’’ . Iste godine je inžinjer vizionar otvorio još jednu kompaniju, uglavnom fokusiranu na razvoj karburatora na osnovu patenta koji je ranije dobio. Fasciniran radnim metodama Henrija Forda, otišao je da poseti njegove montažne linije u SAD, gde je pažljivo analizirao logičke korake koji su preduzeti u organizovanju takvog radnog mesta.

 

Videvši taj proces i podstaknut sopstvenom željom pravljenja automobila, Citroen će isporučiti svoj prvi automobil 1919. godine., ubrzo nakon završetka Prvog svetskog rata. Deleći sličnu sudbinu sa ostalim graditeljima automobila, Citroen je morao promeniti svoje montažne linije za potrebe oružja i municije tokom rata. Tokom tog perioda je počeo da razmišlja o stvarima koje će nakon rata učiniti.

 

Prvi automobil proizveden od strane njegove fabrike je nazvan Tip A, vozilo pokreće 4-cilindrični motor 1326 cc, motor koji je mogao da pokrene automobil do brzine od 40,4 mph (65 km/h). Osnovna prednost ovog modela A bila je njegova svestranost, osim šasije i motora sve je bilo ‘’custom made’’, urađeno po meri, ili se moglo izabrati direktno iz fabrike od širokog spektra opcija, uključujući tipove karoserije i rezervnih točkova...

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group