Inžinjeri u Kini testiraju vozila uz pomoć maglev tehnologije

Istraživači sa Jiaotong Univerziteta u Kini razvili su automobile koji koriste tehnologiju magnetne levitacije kako bi lebdeli iznad test poligona...

Osam vozila nedavno je testirano u Đengsuu zajedno na test stazi opremljenoj šinskim provodnikom dužine osam kilometara. Podovi ovih automobila opremljeni su moćnim magnetima i mogu lebdeti 35 mm iznad magnetne šine, dok je jedan od ovih automobila uspeo je da dostigne brzinu od čak 230 km/h tokom testiranja.

Maglev tehnologija se koristi u šinskom saobraćaju već decenijama unazad, a posebno je razvijena u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Kina takođe operiše i sa maglev vozovima koji mogu razvijati brzine veće od 600 km/h. Kineska novinska agencija Xinhua tvrdi da maglev automobili mogu čak biti razvijani u okviru studija bezbednosnih mera za vožnju pri visokim brzinama, ali jedan profesor sa univerziteta koji se nalazi iza ovog programa, veruje da maglev tehnologija može redukovati upotrebu energije u proizvodnim automobilima i povećati prelazne opsege vozila.

Magnetna levitacija takođe može redukovati nivo anksioznosti među vlasnicima električnih vozila, dodao je CNBC. Naravno, postoji velika razlika između razvoja i konstrukcije vozila opremljenih ovom vrstom tehnologija. Verovatno najveći izazov ovih potpuno novih infrastruktura predstavlja izgradnja same podrške za vozila kao što su ova i upravo je to bolna tačka čitavog sistema.

Zatim, tu su i izazovi osiguravanja bezbedne i uglađene vožnje ovakvih vozila. Snimak kineskih inžinjera podeljen putem Twitter platforme predstavlja nam maglev automobile koji se kreću levitirajući putem šine, odskakujući prilično i ne pružajući preterano udoban osećaj.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group