Inovativni i pristupačniji V8 koji je trebalo da zameni 959 generaciju

Porsche 959 predstavlja jedan od najpopularnijih modela nemačkog brenda, ali gotovo niko nije znao da on uporedo razvija i njegovog naslednika koji je trebalo da ponese oznaku 965...

Porsche je sa ovim 965 modelom ciljao ka stvaranju automobila koji nudi performanse smeštene između 930 Turbo i 959 linija. Ova mašina trebalo je da poseduje pojedine prednosti tehnologija iz 959 modela, ali je takođe trebalo da bude i dosta jeftinija, kako bi postala pristupačnija većoj grupi kupaca i stvorila veću Porsche klijentelu. Proizvođač je takođe planirao da krene sa proizvodnjom nove serije 1990. godine, nazivajući prvu seriju opsega 969.

Kao što ovaj veoma informativni YouTube video 9WERKS TV kanala otkriva, nemačka kompanija kreirala je 16 prototipa 965 generacije tokom svog razvojnog projekta i od njih je samo jedan preživeo do današnjeg dana. On se nalazi u Porsche muzeju i deli brojne panele karoserije sa 959 modelima i poseduje određene karakteristike kao ova serija takođe, uključujući pogon na svim točkovima i samopodešavajući sistem vešanja.

Ono što ovaj prototip čini još interesantnijim jeste činjenica da o ne poseduje mali motor hlađen vazduhom, kao što bi se moglo očekivati. Umesto njega, ispod haube se nalazi V8 jedinica hlađena vodom, koju je posebno kreirao Audi. Ovaj motor korišćen je za ovaj prototip i testiranje hladnjaka, dok je primarni plan kompanije Porsche bio da opremi sve 965 modele sa V8 jedinicma ovog tipa, koje bi konstruisala u svojim pogonima. Ovo je mogla da bude prekretnica u istoriji, što znači da bi 965 predstavljao prvi model baziran na 911 generaciji koji poseduje agregat sa vodenim hlađenjem.

Nažalost, ovaj projekat je ugašen 1988. godine od strane tadašnjeg izvršnog direktora kompanije Porsche, Urliha Beza, koji je zaključio da su troškovi proizvodnje preveliki i da bi jednostavno postali neodrživi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group