Inovacija koja čini Jesko ultimativnim inžinjerskim čudom

Kompanija Koenigsegg nedavno je izbacila video sa kojim želi da svim obožavaocima superautomobila i autoindustrije omogući da uživaju u zvuku njegovog novog Jesko modela sa neverovatno kratkim stepenom prenosa...

Kako je sam vlasnik Kristijan von Koenigseg objasnio, snimak opisuje proces u kome je njegova kompanija uspela da istisne 1.600 ks iz petolitarskog V8 motora duplog turbo punjenja Jesko modela, vrednog tri miliona dolara. Ključna promena u dizajnu pogonskog sklopa jeste nedostatak zamajca i kvačila između transmisije i motora.

Jesko koristi novu devetostepenu transmisiju višestrukog kvačila, nazvanu "Light Speed Transmission" i poseduje jedno malo kvačilo u paru sa svakom brzinom. Ovo rezultira 50% kraćim prenosom nego što je bio slučaj sa sedmostepenim menjačima duplog kvačila i nova transmisija teška je svega 89,8 kilograma. Sa manje interne inercije, Jesko dolazi sa vremenima odziva kojima se ne može pohvaliti ni jedan drugi model na tržištu.

Povezujući Jeska sa laptopom, Kristijan von Koenigseg demonstrirao je kako ova njegova nova konfiguracija i inžinjerska bravura može dovesti motor do ograničenja od 7.800 rpm, odnosno 8,500 prilikom vožnje, u svega 230 milisekundi. Ovo pruža Jesko prosečnih 31,700 rotcija u sekundi, što ga čini automobilom sa najvećim obrtnim momentom i najboljim odogovorom na gas, na svetu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group