Ian Kalum želi da oživi Jaguar XK 2+2 GT verzijom

Više slika

Više slika

Ian Kalum je rođen u Škotskoj 1954. godine, studirao je na Morison Akademiniji, gde je 1968. sa 14 godina predstavio svoj dizajn Jaguar automobila, u nadi da će dobiti posao u legendardnoj britanskoj kompaniji...

Kalum je pohađao Univerzitet u Konventriju, na odseku za transportni dizajn, aberdinski Umetnički Koledž u Aberdinu i Školu Umetnosti u Glazgovu takođe, gde je maturirao u polju industrijskog dizajna. Na kraju, ovaj nadareni čovek dobio je diplomu Kraljevskog Umetničkog Koledža u Londonu, gde je završio master u dizajniranju vozila.

Sada već dugogodišnji mađioničar kompanije Jaguar, predstavlja novu mogućnost da, nakon odluke o gašenju XK modela pre tri godine i njegove loše prodaje, britanski brend predstavi potpuno novi 2+2 GT automobil. Naravno, za sada ništa nije potvrđeno, ali kao što je glavni dizajner brenda Jaguar Ian Kalum nagovestio, XK može biti ponovo rođen kao glavni naslednik trenutnog modela F-Type.

Britanska publikacija spekulisala je da novi XK neće stići na tržište pre 2021. godine, nekoliko godina posle pojavljivanja druge generacije F-Type modela. Međutim, ukoliko sve prođe kako treba i nastavi se u ovom pravcu, onda će grand tourer četvorosed deliti istu šasiju sa sledećim F-type automobilom.

Ispod haube novog GT automobila, verovatno će se naći novi dvolitarski benzinski motor sa ulaznog nivoa, koji će nastati kao dodatak dolazećim šestocilindrašima sa određenim nivoima tjuniranja i zameniće V6 jedinice za čije je kreiranje bio zadužen Ford. Štaviše, R i SVR verzije ovog automobila takođe ulaze u igru kao neke od najverovatnih mogućnosti, zajedno sa novom XK linijom.

Jaguar takođe nije odbacio ni mogućnost saradnje kada je u pitanju razvoj budućih vozila, ali ukoliko XK linija bude revitalizovana, onda će to najverovatnije predstavljati internacionalno partnerstvo, kao i u slučaju F-Type serije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group