Hrvatski električni hiper automobil

Mate Rimac (24), mladi inovator poreklom iz Livna koji živi u Samoboru u Hrvatskoj, predstavio je u Kneževini Monako svoj izum - prototip superbrzog automobila na električni pogon. 

"Princ Albert od Monaka posetio je Sajam automobila, a kad je vidio naš automobil jedino je u njega seo i rekao da bi ga rado kupio, ali ne može jer ima ugovor sa nekim drugim proizvođačem", rekao je Mate. 

Mladi inženjer i inovator Mate Rimac izjavio je da su za njegov električni automobil zainteresovani i poznati evropski proizvođači superluksuznih automobila koji planiraju proizvesti samo 88 primeraka, a kupci će ih voziti tek od 2014. godine. 

Električni automobil - Rimac Concept_One pokreću četiri elektromotora ukupne jačine 1.088 konjskih snaga, a prve primerke koji će koštati oko 1,3 miliona eura naručila je kraljevska porodica iz Arapskih Emirata. Priča o nastanku električnog automobila počela je kada je Mate Rimac svoj stari BMW pretvorio u trkaći elektroautomobil, a njegov koncept jedan težak je 1.650 kilograma i jednim punjenjem baterija električnom energijom može preći 600 kilometara. 

Inovator široj javnosti postao je poznat kada je pobedio na Međunarodnom studentskom takmičenju u Bratislavi svojim izumom sistema retrovizora za automobile koji pokrivaju i "mrtvi ugao".

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group