Helikopter marsovog rovera nije uspešno izvršio svoje prvo poletanje

Mars je pored naše planete, jedno od najistraženijih svemirskih tela u našem sunčevom sistemu...

Kao nama najbliža planeta, Mars je jedino kosmičko telo na koje smo poslali brojne sonde, svemirske letelice i rovere. NASA trenutno poseduje dva rovera na površini našeg prvog komšije, zadužene za istraživanje ove crvene lopte čijom površinom vladaju kamen i prašina. Ovo svakako ne može sprečiti svemirske agencije da ulažu u još interesantnije stvari na ovoj planeti, ali će nezgode koje se dešavaju definitivno moći.

Nova letelica, poznatija kao Ingenuity Mars Helicopter, agencije NASA, dobila je odlaganje uzletanja zbog nepredviđene greške detektovane tokom jednog od njenih testiranja. Testovi su se sastojali od provere elisa na helikopteru devetog aprila. Ovaj test je poznat kao provera rotora pri visokim brzinama.

Ovaj test okretanja prekinut je u ranoj fazi zbog nečega što se zove "watchdog" istek tajmera. Ovo se dešava dok helikopter pokušava da se prebaci u mod letenja. Objašnjavajući watchdog funkciju, NASA je napisala u izjavi: "Ovaj tajmer je zadužen za nadgledanje komandnih sekvenci i upozorenje sistema na bilo koji potencijalni problem. Ovo pomaže da sistem ostane siguran, ne aktivirajući svoje funkcije u potpunosti ukoliko je primećen problem i nije u mogućnosti da radi prema planovima."

Greške kao što je ova uglavnom uplaše poreske obveznike, jer u suštini ne postoji ništa što NASA može uraditi ukoliko se nešto neočekivano dogodi eksploreru ili roveru. U realnosti, niko još uvek nije u mogućnosti da priušti spašavanje Meta Dejmona sa marsa u realnosti. Na svu sreću, helikopter je uspeo da bezbedno pošalje telemetrijske podatke nazad na zemlju.

NASA inžinjeri proučavaju telemetrijske podatke kako bi razumeli kako se greška dogodila i zatim kreću sa novim testiranjima. Sudeći prema izvorima bliskim ovoj agenciji, Ingenuity je bezbedan i u dobrom stanju, uprkos ovoj grešci.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group