Golf dvojka dobija spomenik u Bosni

Više slika

Više slika

U Sarajevu je održan festival ulične umetnosti, gde je predstavljeno idejno rešenje spomenika, posvećeno njihovom obožavanom automobilu, Golfu 2…

Svi već znamo koliko ljudi iz Bosne vole ovaj automobil, oko kog je stvoren kult i u neku ruku ideal. Magistar vajarstva, Daniel Premec, kaže da se ideja o spomeniku posvećenom ovom Volkswagenovom lepotanu rodila još pre deset godina. Na radost svih građana Bosne i Hercegovine, njegova vizija će verovatno biti ostvarena.

Kako on kaže, postoji određena i posebna emotivna veza između ovog kultnog automobila i svih generacija građana Bosne. Za njih, ovaj automobil ima specifičnu vrednost blagostanja iz vremena pre rata, jer nije svako mogao da ga ima. Za Bosance, ovaj automobil je heroj kog često slave, jer kako i sami kažu, mnogi od njih duguju svoje živote upravo tom automobilu.

Kako Premec kaže, period devedesetih godina je svakako mračno razdoblje Bosne, koje nije “skulptorski obeleženo”, a Golf dvojka je pomogao građanima jer ih je prevozio do udaljenih destinacija gde su ih čekali mir i bezbednost, sa svim njihovim stvarima, i opet je izdržao.

Nakon što je predstavio svoje idejno rešenje, Premec je krenuo u izradu projektnog rešenja, dok će na samoj izradi sarađivati sa poznatim fotografom iz BiH, Milomirom Kovačevićem Strašnim.

“Fotografije će nas podsetiti šta je bio ovaj automobil”, rekao je Premec.

Iako smo svi donekle znali koliko ljudima iz BiH Golf 2 znači i koliko ga vole, ovo definitivno nismo očekivali!

foto:rts.rs

D.Ć.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group