Ghia - klasični model za vožnju sa stilom

Više slika

Više slika

Nazad, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, niko nije bio popularniji od Rat Pack, dela sveta koji je posedovao veliki svetski status i popularnost...

Ovoj grupi ljudi pripadali su glumci i umetnici sa statusom zvezda koji su crpeli energiju direktno iz sunca. Frenk Sinatra, Din Martin i Semi Dejvis junior, samo su neki od prominentnih članova ovog ešalona. A šta su oni vozili, kada su već bili toliko popularni?

Ono što vidite ovde, jeste automobil Ghia L 6.4. Ovaj posebni model pripadao je Piteru Lavfordu, britanskom glumcu koji nije samo predstavljao deo Rat Pack ekipe, već zeta Džona Kenedija takođe i bio je oženjen predsednikovom sestrom Patricijom.

Kao automobil uveden u proizvodnju kada se saradnja Chrysler - Dual-Ghia polako urušavala, Ghia L je u suštini bio veoma osor automobil u italijanskom odelu. Izgrađen od strane brenda Carrozzeria Ghia iz Torina deceniju pre nego što je Ford preuzeo inicijativu, model je posedovao Mopar V8 mašinu zapremine 6,3 litre, dobru za 340 ks, praćenu menjačem, vešanjem i ostalim komponetnama pozajmljenim od Auburn Hilsa u Mičigenu, obeleživši transantlantsku saradnju koja je na kraju dovela do braka između kompanija Fiat i Chrysler nekoliko decenija kasnije.

Samo je 26 jedinica modela Ghia L 6.4 ikada napravljeno, što ih danas čini više nego retkim, ali ovaj primerak daleko je posebniji i posebno je prilagođen statusu svog vlasnika, a modifikacije je kreirao legendarni holivudski hotroder Džordž Baris. Frenk Sinatra je imao jedan, ali i Din Martin takođe. Lovford je svoj posedovao do 1960. do 1963. godine, nakon čega ga je prodao holivudskom glumsu Dejvidu Lorensu, a njegov trenutni vlasnik započeo je restauraciju automobila 2006., a projekat je trajao sledeće tri godine.

Proces restauracije uključio je ponovno farbanje modela i opremanje enterijera putničke kabine Bentley-spec kožom. Sa brojnim nagradama i duhovima slavnih ličnosti pokraj svog imena, ovaj model Ghia automboila odlazi na aukciju u Montereju. Nama ostaje da uživamo u galeriji fotografija ovog neverovatnog modela i zamišljamo koliko bi bio moćan osećaj naći se za njegovim volanom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group