Ford smatra da Kina predstavlja ozbiljnu pretnju i razmatra potencijalne saveznike među neprijateljima

Slavni brend je formirao poseban tim kako bi dizajnirao jeftinu električnu konkurenciju kineskim EV modelima, poput BYD Seagull.

Za većinu Amerikanaca, kineski bum električnih vozila, baš kao i Covid u decembru 2019. godine, i Drugi svetski rat, samo je nešto što se događa negde drugde. Ali šefovi Forda znaju bolje nego da guraju glavu u pesak. Oni opisuju pretnju koju predstavljaju jeftina kineska EV vozila kao 'kolosalnu' i smatraju da je njihov dolazak na američko tržište neizbežan.

Ford, kao i zapadna autoindustrija, već se bori da se nosi sa opadajućim tržištem električnih vozila koje rezultira drugim talasom potencijalnih kupaca koji nisu ubeđeni u vrednost i praktičnost vozila koja koštaju više od alternativa i podržana su manje impresivnom mrežom punjača u nekim delovima SAD.

Ali Ford je zabrinut da bi kineski proizvođači automobila mogli osvojiti kupce neverovatno agresivnim cenama, kao što su to uradili Korejci i Japanci pre njih. "Oni su ispred nas u ovoj tehnologiji", rekao je Marin Gjaja iz Fordove EV divizije, za Bloomberg ove nedelje. "Mi to gledamo i kažemo, 'Oni dolaze ovde, pa bismo bolje sada trebali biti spremni i krenuti na EV ili nemamo budućnost kao kompanija.'"

Iako je američka vlada uvela tarife kako bi pokušala da suzbije priliv kineskih automobila, Gjaja nema sumnje da će na kraju pronaći put, potencijalno preko Meksika. "Da sam sada u Kini i vodim kineski OEM, tražio bih zemlju u Meksiku", rekao je Gjaja, citirajući niske troškove proizvodnje, rada i pristup Severnoj Americi bez tarifa putem trgovinskog sporazuma USMCA.

"Oni će doći ovde, baš kao što su japanski i korejski automobili završili ovde, kao i nemački automobili. To je veliko tržište", objašnjava Gjaja. I čini se da Ford, shvatajući veličinu ovog izazova, otvoreno razmišlja o udruživanju snaga sa drugim zapadnim proizvođačima automobila kako bi ga odbio.

CEO Forda, Džim Farli, upozorio je učesnike konferencije da proizvođači automobila koji "ne mogu fer i pošteno da se takmiče sa Kinezima širom sveta" rizikuju gubitak 20-30 posto svojih prihoda. Zbog toga je Ford formirao poseban inženjerski tim koji će dizajnirati, mali, ultra pristupačan električni automobil koji će biti konkurencija BYD Seagull modelu od 11.000 dolara, izveštava Rojters.

I zbog toga Farli razmišlja o saradnji kako bi pomogao da se smanje proizvodni troškovi glavnih komponenti, poput baterija, koliko je god moguće. "Možemo početi sa konkurentnom situacijom oko baterija", rekao je Farli na konferenciji, prema Rojtersu. "Možemo koristiti zajedničke cilindrične ćelije koje bi mogle dodati mnogo poluge našem kupovnom kapacitetu. Možda bismo to trebali uraditi (ovo) sa drugim OEM." S kim mislite da bi Ford trebao da se udruži?

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group