Ford predstavio automatsko parkiranje

Ford namerava u bližoj budućnosti kupcima da ponudi sistem automatskog parkiranja pod punim imenom Fully Assisted Parking Aid & Obstacle Avoidance. Radi se o sistemu koji je još uvek u razvoju i koji će vozačima omogućiti parkiranje vozila čak i kad oni nisu u automobilu. 



Fully Assisted Parking Aid se koristi senzorima da bi detektovao prazna parking mesta i potreban prostor za parkiranje automobila. Vozač izbacuje menjač iz brzine (automatski) i pritiskom prekidača na prednjoj armaturi, ili na ključu aktivira sistem koji potom preuzima kontrolu nad automobilom, odnosno automobil se parkira sam. 

U tome mu pomaže sistem izbegavanja prepreka, odnosno Obstacle Avoidance system, koji putem upravljačkog sistema i kočnica upravlja automobilom da bi sprečio sudare sa drugim vozilima, pešacima, drugim preprekama i sl. Ovaj sistem se koristi senzorima, troje radara i kamerom da bi skenirao prostor oko automobila do udaljenosti od 200 m i na temelju dobijenih informacija odlučuje o kretanju automobila.

Ova dva sistema takođe upozoravaju vozača na pešake, stacionarne, ili spore objekte, a ako vozač ne reaguje na vreme sistem može intervenisati da bi se izbegao sudar, odnsono smanjile njegove posledice.

O.R. 



Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group