Ford pravi delove od McDonald's kafe

McDonalds's lanac brze hrane svake godine baci oko 30 tona ostataka kafe, a Ford je pronašao način da od tih otpadaka napravi delove...

Kafa koja se baca tokom pripreme espresa i drugih kafenih napitaka može biti prilično velika, naročito ako takvu kafu svakodnevno služite. McDonald's lanac restorana otkrio je da godišnje proizvede oko 30 miliona tona kafenog otpada koji najčešće baca.

Međutim, inžinjeri iz Ford kompanije otkrili su da se takva kafa može kombinovati sa plastikom i kreirati materijal koji je neverovatno izdržljiv, koji se lako oblikuje i koji je otporan na temperature. Zbog toga je Ford sklopio dogovor sa Mekom da prikuplja otpad od kafe i da ih korsiti za reciklažu, kako bi kreirao rezervne delove za nova Ford vozila.

Od ove bačene kafe, Ford pravi farove, poklopce od akumulatora i motora i još mnogo toga, jer se mešanjem kafe sa plastikom dobija zaista specijalan materijal koji je prilično izdžrljin. Ford kaže da se na ovaj način bačena kafa savršeno reciklira, a da naše okruženje i planeta postaju čistiji i bezbedniji za okolinu.

Dakle, sledeći put kada budete videli Ford vozilo, imajte na umu da su neki delovi na njemu napravljeni od kafe koja se pila u McDonald's restoranima.

Foto:Teknikens Värld

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group