FORD GT40 GULF/MIRAGE 11 MILIONA DOLARA

Ako ste ikada razmišljali da kupite ultra retki Ford GT40, pogotovo na aukciji, morate da imate pozamašnu svotu na svom računu, jer mnogi od njih su znali da dostignu i cenu od milion američkih dolara.

Auto o kom govorimo ovog puta je Gulf/Mirage Ford GT40 iz 1967, koji je imao impresivnu trkačku karijeru krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Startovao je sa pobedom na svom debiju na stazi Spa 1967.

Ovo je jedan od jedina dva preostala ovakva primerka ovog modela, a dolazi sa V8 motorom koji razvija 440KS. Snaga se na točkove prenosi preko petostepenog manuelnog menjača.

Standardni trkački GT40 bi koštao par miliona na nekoj aukciji, ali ovaj Gulf/Mirage je imao ulogu u filmu Stiva Mekvina ’’Le Mans’’ iz 1971, što mu dodatno povećava vrednost.

Originalno, ljudi iz kompanije RM su procenili da će dostići cenu do 8 miliona dolara, ali su se dva aukcionera dosta dugo nadmetali i podigli cenu na 11 miliona dolara, i to bez dodatnih provizija.

Ovaj autombil od 11 miliona dolara je postavio rekord za najskuplji američki auto ikada, i time je pobedio prošloginji rekord koji je postavio Duesenberg Model-J Long Coupe sa 10,34 miliona dolara.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group