FCA - autonomni sistemi za deset godina EV ne dolaze u obzir

Više slika

Više slika

Svetsko tržište automobila polako se pomera ka modernizaciji i sve veći broj kupaca novih modela nastoji da u svoj život unese maleni deo budućnosti opisane u filmovima naučne fantastike...

Kada govorimo o autonomnim tehnologijama, njihov trend se raširio kao šumski požar tokom dugog i suvog leta, tako da, pored pionirskih kompanija kao što su Tesla, Volvo i Nissan, gotovo svi proizvođači velikih linija nastoje da obezbede svojim kupcima najmoderniju tehnologiju koja ide u korak sa vremenom.

Generalni direktor Fiat Chrysler Automobiles grupacije, Serđo Marcione, nedavno je predstavio honorarni stepen industrijskog inženjeringa sa Univerziteta u Torentu, na događaju koji je iskoristio kao priliku da studentima obelodani planove partnerstva sa kompanijom Waymo, sa kojom će kompanija stvoriti svoje lične autonomne tehnologije.

Prema italijanskim medijima, Marcione je izjavio kako on veruje da autonomne smernice mogu postati realnost za deset godina i sistemi potpune kontrole vozila definitivno igraju krucijalnu ulogu u pripremanju zakonodavaca, kupaca i poslovnih ljudi, za svet u kome će kontrola automobila biti prepuštena mašinama.

Izvršni direktor grupacije navodno je odlazio u sedište kompanije Maserati, gde mu je predstavljena njihova autonomna tehnologija, za koju se smatra da će biti dodata u nekoliko novih modela trozubca u sledeće godine. Komšijski sistem deluje prilično bazno na ovoj razvojnoj distanci, ali direktor FCA grupacije naglasio je da kompanija može ponuditi sisteme trećeg stepena do 2021. godine. Marcione je izjavio da će četvrti i peti nivo ovih sistema zahtevati nešto više vremena i da oni ne zavise toliko od proizvođača koliko od nedostatka infrastrukture.

Marcione je dodao da kompanija radi na električnim vozilima, ali da ona ne predstavljaju soluciju koja će izgraditi njihovu budućnost. Takođe, Fiat je pre pet godina lansirao 500e modele u Kaliforniji i izgubio oko 20.000$ po svakom automobilu koji je prodao. Prema tom rezultatu, direktor je potrvdio da bi svako novo lansiranje ovakvih automobila predstavljalo čin mazohizma.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group