Evo šta se dešava sa vašim automobilom kada u njemu nema ulja

Evo šta se dešava sa vašim automobilom kada u njemu nema ulja

Ako se desi da u vašem automobilu nema ili ima vrlo malo ulja, onda očekujte da će vam motor biti uništen...

Ulje ima tri funkcije, da podmazuje, da čisti i da hladi vaš motor. Zato je vrlo važno da redovno proveravate nivo ulja u vašem vozulu.Bez ulja, motor vašeg automobila ne može pravilno da radi, počinje da se haba i da se greje i na kraju prestaje sa radom. Zbog toga je ulje krv vašeg automobila koje morate redovno proveravati, ali i menjati.

Odlučili smo da vam prikažemo dva testa. Prvo ćemo vam pokazati šta se dešava sa motorom bez ulja koji samo radi u mestu, zatim šta se dešava sa motorom u pokretu koji je pod opterećenjem.

Prvi test izvela je ekipa za Youtube kanala „Engineering Explained“. Oni su uporedo snimali motor sa uljem i motor bez ulja i beležili bitne temperaturne razlike. Za 15 minuta rada, oba motora su imala slične temperature, međutim, kada su motori otvoreni, šteta je bila vrlo jasna. Motor bez ulja počeo je da se haba i raspada, jer nije bilo ulja da podmazuje delove koji se brzo okreću. To znači da bi se ovaj motor posle nekog vremena raspao i da bi prestao sa radom najverovantije zbog oštećenja, a ne zbog visoke temperature.

Međutim, kada se automobil vozi bez ulja, onda priča psotaje još gora i traumatičnija.

Voditelj emisije „Fifth gear“, Tim Šo, odlučio je da provoza automobil bez ulja i da vidi kakva će se šteta napraviti u motoru. Malo je reći da je šteta bila katastrofalna. Posle samo nekoliko minuta, auto je počeo da se pregreva, obrtaji su se opasno podigli i buka je postala nepodnošljiva. Ubrzo, automobil je prestao sa radom, a motor je bio potpuno uništen.

Dovoljno je samo par minuta da se vaš motor pokvari ako u njemu nema ulja. Zbog toga je vrlo važno da redovno proveravate nivo ulja i da nas vakih 10.000 kilometara menjate ulje i filter ulja. Tako ćete produžiti vek vašeg automobila.

foto: Cars & Diamonds

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group