Ekstremno retki nemački superautomobil Isdera Imperator 108i

Više slika

Više slika

Kada se radi o Isdera Imperator 108i modelu, reći da je redak, definitivno nije dovoljno…

Ovaj retro-futuristički nemački superautomobil, koji je bio u proizvodnji od 1984. do 1993.godine, bio je ograničen na samo 30 modela, što ga čini jednim od najekskluzivnijih četvorotočkaša ikada. Sada, jedan besprekorno očuvani primerak iz 1991.godine odlazi na aukciju, sa šestocifrenom cenom koja reflektuje njegov prestiž.

Naravno, kako biste zaista shvatili važnost ikoničnog Isdera modela, morate znati malo njegove istorije. Radikalni model je zapravo proslavio sada čuveni nemački brend, dok je originalno bio baziran na koncept automobilu oznake CW311, predstavljenog od strane Eberharda Šulca kompaniji Mercedes Benz 1978.godine. Čuvena marka iz Štutgarta odlučila je da ne ubaci Šulcov model u proizvodnju, iako je Šulc obezbedio potrebne delove i način finasiranja kroz prihode sopstvenog brenda. Nedugo nakon toga, Isdera Imperator 108i je rođen.

Iako nije bio najbrži superautomobil svog vremena – morao je da se nadmeće sa Lamborghini Countachom, Imperator 108i je ipak imao impresivne performance i futuristički dizajn koji je plenio svojim izgledom. Kroz devet godina proizvodnog ciklusa, brend Isdera dodao je brojne modifikacije estetici ovog modela i konfiguraciji njegovog motora.

Veličanstveni srebrni lepotan poseduje uglađenu, aerodinamičnu karoseriju, zajedno sa čuvenim vratima galebova krila i retro podižućim farovima. Kada se radi o pogonskom sklopu, automobil je opremljen petolitarskim V8 motorom koji stiže u pratnji petostepenog ZF prenosa. Ova postavka dozvoljava Imperator 108i mašini da od nule do stotke ubrza za oko pet sekundi, pre nego što dostigne maksimalnu brzinu od 283 km/h.

Ono što ovaj superautomobil čini još posebnijim jeste činjenica da je kompanija  Isdera zapravo zatvorena dva leta nakon što je poslednji Imperator proizveden 1993. godine. Naravno, ovakva retkost i egzotika skupo će koštati svakoga ko pokuša da ga doda svojoj kolekciji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group