Džej Leno nas podseća na slavne dane kompanije Cadillac

Kompanija Cadillac radi naporno kako bi povratila svoj integritet i mesto u automobilskom svetu, odnosno poziciju jednog od najluksuznijih brendova na planeti…

Pre oko sto godina ova kompanija je kreirala automobile koji su bili krajnje impresivni, a danas, popularni voditelj i poznati obožavalac automobila Džej Leno, nastoji da podseti sve na model koji je legendarnu američku kompaniju postavio na svetsku mapu - predivni V16 452A automobil iz tridesete godine prošlog veka.

Kada je kompanija Cadillac prvi put najavila ovaj automobil, njeni čelnici su razglasili da će on stići sa masivnim V12 agregatom, što je bilo potpuno normlano jer su svi njegovi rivali u to vreme dolazili sa istim brojem cilindara u istom rasporedu. Sa druge strane, američki proizvođač je tajno radio na V16 varijanti ovog modela i Leno nam ovde predstavlja upravo jedan od tih prototipova. Potpuno iznenađujući sve u to vreme sa četiri cilindra više, Cadillac je bio primoran da nove modele kreira sa starijim karoserijama iz 1928. i 1929. godine i pomeša ih sa novim šasijama i pogonskim sklopovima.

Ovo je jedan od prvih automobila sa neverovatnom količinom luksuza, tolikom da mu je čak i motorni prostor bio stilizovan posebnom estetikom. Džej Leno ovu klasičnu mašinu naziva umetničkim delom i tvrdi kako je ona upravo kreirana sa namerom da liči na skulpturu. Ova pažnja posvećena detaljima i luksuzu prenosi se i na drumove, takođe.

Prednost velikog broja cilindara oslikava se u uglađenoj isporuci snage bogate obrtajima i to se prema Lenou itekako oseća na vozačevom sedištu. Popularni voditelj ovaj automobl poredi sa Bugatti Chiron automobilima, tvrdeći da na mnoge načine on zapravo predstavlja demonstraciju svega onoga što su inžinjeri GM brenda mogli u to vreme da urade. Ovaj automobil stvarao je 175 ili 180 ks, što možda nije prevelika snaga u poređenju sa pojedinim rivalima iz tog vremena, ali je on ipak bio daleko prefinjeniji od svih njih.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group