Da li je tempomat opasan?

Danas gotovo svako vozilo poseduje tempomat, ali koliko je ova opcija opasna po nas?

Tempomat je jedan od prvih gedžeta ili pomćnih funkcija koje su počele da se ubacuju u vozla i koja je imala funkciu da pomogne vozaču i da ga odmeni u vožnji. Funkcija tempomata je jednostavna. On ima zadatak da održava određenu brzinu, bez toga da vozač mora da pritiska papučicu gasa.

Tempomat se zbog toga najčepćše koristi na dugim putovanjima na autoputu, gde vozač 90% vremena vozi istom brzinom. Tada se tempomat pali i vozač treba samo da motri na put i da drži volan, dok noge može odmarati i tako menjati položaj u kojem sedi.

Kada se kočnica stisne ili kada se doda gas, tempomat se gasi i vožnja se vraća u normalu. Međutim, upravo zbog toga tempomat predstavlja jednu vrstu opasnosti po vozača i putnike.

Istraživanja su pokazal da 90% vozača ne stigne da zakoči kada treba dok je tempomat uključen, a razlog za to jeste što se stopalo ne nalazi u blizini kočnice i gasa. Kada znate da autombil sam vozi, nogu obično držite na nekom drugm mestu, koje je najčešće udaljeno od papučica, a kada dođe nepredviđena situacija, onda kočnicu pritiskate sporo, a često se dešava i da je vozači potpuno promaše.

Zato se savetuje da prilikom korišćenja tempomata nogu uvek držite oslonjenu na gas li kočniocu kako biste izbegli nepredvidive situacije i poboljšali brzinu reagovanja.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group