Da li je Hyundai konačno preskočio Subaru u svom segmentu?

Modeli Hyundai Elantra N i Subaru WRX predstavljaju izvanredne kandidate za dobar duel kada se radi o prisutpačnim sedan linijama fokusiranim na performanse...

Sada su se dve jedinice ovih linija pojavile na uporednom testu kako bi se utvrdilo na koji način njihove slične specifikacije, osim rasporeda pogona na prednjoj i obe osovine, mogu nositi jedne protiv drugih u realnom svetu. Rezultati čitavog testa prilično su iznenađujući, sa Hyundai modelom koji se pokazao kao superiorniji.

Posmatrajući brojke, Elantra N sa svojim dvolitarskim motorom predstavlja dosta potentniji model, razvijajući 286 ks i 392 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, važno je napomenuti da WRX dolazi sa turbo jedinicom zapremine 2,4 litara, koja možda donosi nešto više kapaciteta, ali i dalje stvara nešto manje impresivnih 271 ks i 350 Nm obrtnog momenta. Međutim, Subaru ima prednost Symmetrical All-Wheel Drive sistema pogona na obe osovine, sa aktivnim vektorisanjem obrnog momenta, što u kombinaciji omogućuje superiornije prijanjanje naspram prednje vuče Hyundai modela, sa diferencijalom ograničenog proklizavanja.

Testovi na stazi uključuju trke ubrzanja, skretanje za 180 stepeni i još jednu trku do ciljne linije. Pogon na svim točkovima omogućuje Subaru modelu da izleti ispred svog protivnika u prvoj trci, ali je Hyundai uspeo da ga sustigne i pretekne na kraju trke. Vozači su se menjali radi druge trke, u kojoj je južnokorejski automobil ponovo dominirao zbog veoma uspešnog starta. Ovo ne ostavlja nikakvu sumnju da je Hyundai jasan pobednik ovog uporednog testa, ali to ne znači da bi on pobedio u tradicionalnoj trci jedan na jedan ili u borbi na trkačkoj stazi.

Ono što je najiznenađujuće, oba test vozača složila su se na kraju da je Hyundai Elanta N bio superiorniji automobil u svim aspektima naspram Subaru WRX modela. Ovi ljudi su bili prezadovljni upravljanjem južnokorejskog automobila, pripisujući ovaj uspeh direktno Hyundai N odeljenju, ali su hvalili i snagu motora, koja je učinila da Subaru deluje sporo u poređenju sa njim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group