Da li je doba luksuznih sedan automobila gotovo?

Brojni luksuzni brendovi u potpunosti su izbacili vodeće sedan modele, dok drugi polako iščezavaju...

Nekada su vodeći sedan modeli bili ponos i radost mnogih proizvođača automobila jer su se nalazili na vrhu ponude i uključivali najbolje od najboljeg kada se radi o opremi. Neka od tih unapređenja bi se vremenom prelila i na modele niže klase, što je činilo ove luksuzne sedane još važnijim.

Ukoliko se brzo prebacimo na današnje vreme, u tržištu zasićenom SUV opcijama, čini se da su vodeći sedani stvar prošlosti. Iako su nam BMW i Mercedes dali nove verzije 7-serije i S-klase, kao i potpuno nove električne pandane, oni su izuzeci.

Audi A8 trenutno izgleda napušteno, iako povremeno postoje nagoveštaji i glasine o potpuno novom modelu. Međutim, špijunski fotografi nisu naišli ni na jedan prototip, a najnoviji izveštaji sugerišu da je automobil odložen do najmanje 2027. godine.

Upkos zapostavljanju, Audi of America je prošle godine prodao 2,259 jedinica. To je kap u moru, ali prodaja je zapravo porasla za 42% od 2022. godine.

Slična priča je i sa Lexus brendom, gde LS pokazuje svoje godine uprkos nekoliko poboljšanja tokom godina. Međutim, model se nije pokazao tako dobro kao A8, jer je prodaja pala za 16% na 2,234 jedinice u 2023. godini.

Kod Maserati brenda, Quattroporte je star više od jedne decenija i kompanija je nedavno objavila da je električna zamena odložena do 2028. godine. Naravno, pošto je reč o Maserati modelu, verovaćemo kada to vidimo.

Brojni vodeći sedani su takođe nestali poslednjih godina. Cadillac CT6 i Lincoln Continental su bez ceremonije ukinuti u Americi, dok je Acura RLX izbačena skoro pre pet godina. Infiniti, s druge strane, nema vodeći sedan veoma dugo. Čak je i Jaguar, koji je bio u procesu razvoja novog XJ, u poslednjem trenutku rešio da odustane. Međutim, brend radi na nekoj vrsti naslednika.

Šta vi mislite? Da li je doba vodećih sedana završeno ili je samo spremno za oživljavanje?

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group