Da li će roboti uskoro zameniti vulkanizere?

Ljudi koji su zabrinuti da će pobuna robota vođena veštačkom inteligencijom jednoga dana postati realnost, definitivno su na korak bliži istini, jer su mašine odnedavno krenule da napadaju točkove u okviru poslednjeg tehnološkog izuma mičigenske kompanije RoboTire...

Robot može promeniti sve četiri gume za dvadeset i tri minuta, što je vek u poređenju sa onim što korisnici mogu očekivati od F1 pistopa, ali kako ova kompanija navodi, ipak je duplo brže od onoga koliko je potrebno ljudima u normalnim radnim uslovima.

RoboTire mašina koristi dve ruke sa šest osa sa svake strane atuomobila, potpuno iste kao one koje proizvođači koriste na pogonskim trakama, sa mogućnošću podizanja velikog tereta. Sistemom upravlja veštačka inteligencija, koja koristi kamere radi skeniranja točkova i beleži njihovu lokaciju i šablone šrafova. Kada skenira točkove, veštačka inteligencija koristi ruke sa ugrađenim moment ključevima kako bi odšrafila svaki šraf i zatim drugom rukom uhvatila točak i zamenila ga, pre nego što bi postavila novi ili isti sa zamenjenom gumom.

Trenutno, ljudski nazor je obavezan tokom čitavog procesa, tako da je i dalje potreban tehničar kako bi skinuo gumu sa točka na vulkanizerskoj mašini. Međutim, postoje informacije da bi RoboTire sistem mogao da uz pomoć svojih kamera krene sa snimanjem veličine i tipa gume, automatski se povezujući sa mašinom za zamenu kako bi se uštedelo vreme.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, mašine uvek uče, što znači da nevezano sa veličinom točka ili šrafa koji neko može imati, ona uvek može sama da zaključi šta je potrebno i kako svoj posao da završi. Ona čak može raditi na točkovima koji su prekriveni blatom ili snegom, sve dok je ivica šrafa vidljiva.

Nije preterano teško videti prednosti ovakvog sistema, posebno sa intenzivnim elementima po pitanju radne snage uključenim u skidanje točkova, što svakako više nije problem za mehaničare u četiri radionice u kojima ovaj sistem za sada funkcioniše. Sa druge strane, kako tamošnji mediji prenose, konačni cilj RoboTire kompanije zasniva se na potpunoj automatizaciji ovog posla.

Da li je ovo početak kraja vulkanizerskim radionicama ostaje da vidimo, ali kako deluje, ovaj brend umanjuje štetnost koju donosi uništavanje brojnih radnih mesta, sa sajtom koji sugeriše da je njen sistem daleko bezbedniji za radnike.

Iako cena ovakve mašine nije objavljena javno, RoboTire procenjuje da se troškovi njenih operacija isplaćuju u okviru jedne godine zahvaljujući povećanoj produktivnosti i smanjenju troškova.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group