Bugatti Sur Mesure oživljava duh Type 55 Žana Bugatija

Više slika

Više slika

Genijalnost Žana Bugatija – vizionarskog dizajnera i inženjera koji je svojim pionirskim kreacijama ostavio neizbrisiv trag u svetu automobila – leži ne samo u njegovom inženjerskom umeću već i u nenadmašnim estetskim proporcijama njegovih dela...

Nasleđe Žana Bugatija traje, a Type 55 stoji kao svedočanstvo njegovog vrhunskog talenta. Type 55 Super Sport – čudo inspirisano motosportom – imao je 2,3-litarski osmocilindrični motor izveden iz moćnog trkačkog modela Type 51. Ono što ga je izdvajalo bio je traženi dvosed roadster karoserije Žan Bugatijevog dizajna. Kao prvi Bugatti Super Sport, Type 55 nije samo postavio temelje nove kategorije već je služio i kao šema za sve moderne Super Sport modele, redefinišući grand touring – savršeno spajajući udobnost sa neverovatnom maksimalnom brzinom od 180 km/h.

Međutim, Žan Bugatijeva genijalnost se prostirala i van inženjeringa – uvodeći tada revolucionarnu dvobojnu šemu boja koja će kasnije inspirisati Bugatti ikonični savremeni A/B color split. Danas, najcenjeniji model Type 55 nosi bezvremensku kombinaciju crne i žute boje.

Type 55 Super Sport je retki dragulj, sa samo 38 jedinica ikada napravljenih. Njegova retkost samo dodaje njegovoj vrednosti kao traženog kolekcionarskog predmeta. Njegovo nasleđe, kao pionira Grand Prix automobila za cestu, zaokupilo je maštu jednog kupca Chiron Super Sport modela i tima Sur Mesure.

Za kupca i za Jašu Strauba, menadžera Sur Mesure i individualizacije u Bugatti brendu, narudžbina ‘55 1 of 1’ bila je prilika da odaju počast Žan Bugatijevim revolucionarnim kreacijama koje su, spajajući eleganciju i inženjersku izvrsnost, oblikovale savremeni Bugatti brend. “Čak i 100 godina nakon njegovog vremena, ostali smo potpuno povezani sa Žanom i njegovim dizajnima,” rekao je Straub. “Inspiracija za nas i danas dolazi od Žana jer je on bolje od bilo koga razumeo proporcije i bio prvi koji je ponudio automobile koji spajaju udobnost i čiste performanse. Zamislite, pre skoro 100 godina, Type 55 je mogao dostići 180 km/h.”

S ovim na umu, Straub je radio ruku pod ruku sa kupcem i Bugatti partnerom u Dubaiju kako bi istražili bogatu istoriju marke, uhvatili auru Type 55 Super Sport modela i bez problema je integrisali u dizajn savremenog Chiron Super Sport, nudeći bezvremensku modernu interpretaciju prepoznatljivih elemenata originalnog automobila.

U hvatanju suštine istorijskog automobila, tim Sur Mesure se fokusirao na sada već čuvenu dvobojnu šemu boja koju je Žan uveo sa modelom Type 55, koristeći kombinaciju crne i žute boje koju je preferirao Etore Bugati. Na Chiron Super Sport, boje ne samo da služe za prikazivanje dinamike već i kao sredstvo za vizuelno razbijanje prostranih površina hiper sportskog automobila. Proces dizajna bio je delikatan balans između bojenja specifičnih oblasti i održavanja kohezije sa celokupnim dizajnom. Dominantna fokalna tačka je crna centralna linija koja podseća na Type 55. Ovaj vizuelni element je dodatno ukrašen dizajnom rešetke, koja ima crnu liniju oko poznatog Bugatti centralnog usisa vazduha, i elegantnu žutu liniju koja se proteže od zadnje strane automobila do blatobrana.

Tokom kreativnog razvoja, Bugatti je intenzivno radio na evoluciji i modernizaciji elemenata Type 55 kako bi proizveo automobil koji je nedvosmisleno iz ovog veka, ali koji poštuje rani pionirski rad Žana Bugatija dok otelotvoruje DNK Bugatti Sur Mesure projekta.

U tom smislu, ‘55 1 of 1‘ crpi pristup koji je uključivao pažljivo ručno nanetu izbledelu šaru ‘55’ iznad farova i preko blatobrana, kako bi se pažnja usmerila na rešetku hladnjaka u obliku potkovice i suzila pojava prednjeg kraja – podsećajući na karakterističan oblik trupa njegovog prethodnika, prenoseći osećaj elegancije, ali i snage i brzine. “Iz daljine, šara ‘55’ osigurava da blatobran izgleda crno kao na originalnom automobilu,” rekao je Jaša. “Na originalnom istorijskom automobilu, gde imate delove koji se završavaju na određenoj tački, možete jednostavno da slikate do linije zatvaranja. Ali sa Chiron Super Sport, to se moralo izblendati. Bio je to dug i složen proces, ali to je bio pravi pristup.”

Narudžbina ‘55 1 of 1’ balansira svoj hrabri stil sa minimalističkim crnim točkovima sa 10 krakova. Žuti ‘EB’ amblem u centru delikatno povezuje dizajn legura sa karoserijom Chiron Super Sport. Donja strana zadnjeg krila pruža jasnu vezu sa korenima dizajna – ‘55 1 of 1’ napisano u kurzivu odaje počast remek-delu koje je inspirisalo ovu umetničku kreaciju.

Žanova pažljiva posvećenost detaljima se protezala i van eksterijera, utičući na unutrašnju estetiku. Kao takve, reference na Type 55 Super Sport dopiru do unutrašnjosti ‘55 1 of 1’. Sa elegantnim crnim kožnim sedištima koja dodatno naglašavaju estetski izgled eksterijera, kabina uključuje jedinstvene akcente poput izvezenih naslona za glavu sa jedinstvenim natpisom ‘55 1 of 1’. Šara ‘55’ koja bledi se takođe nastavlja, ovoga puta vešto ručno prošivena u panele vrata u vibrantnoj žutoj boji.

U daljem priznanju vizionarskih doprinosa Žana Bugatija, njegov potpis je istaknuto postavljen na prag vrata i ploču sa posvetom automobila. Zajedno, ovi unutrašnji detalji ne samo da naglašavaju estetsku privlačnost ovog Chiron Super Sport već i stvaraju duboku vezu između vozača i bogatog nasleđa Bugatti brenda.

Bugatti Automobiles želi da zahvali Musée National de l’Automobile u Mulhausu na velikodušnom pozajmljivanju originalnog Bugatti Type 55 šasije br. 55237, koji je fotografisani zajedno sa Chiron Super Sport ‘55 1 of 1’ na Bugatti lokaciji.

Smešten u Mulhausu, u čuvenom Alzas regionu Francuske, domovini Bugatti, Musée National de l’Automobile okuplja više od 600 revolucionarnih i amblematičnih automobilskih kreacija, uključujući više od 100 najpoznatijih Bugatti modela – svaki pažljivo nabavljen od strane braće Šlumpf tokom tri decenije. Od Bugatti Type 28 do Bugatti Royale koncipiranog 1930. godine i Bugatti Veyron, svaki automobil je ručno odabran zbog svoje istorijske važnosti i zapanjujućih proporcija.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group