Bugatti EB 112 Super Sedan - jedna od svega tri preživele jedinice retkog modela

Više slika

Više slika

Pre nego što je otkupljen od strane Voklswagen Grupacije, Bugatti je imao svoju kratku avanturu pod dirigentskom palicom velikog virtuoza Romana Artiolija...

Tokom njegove vladavine rođen je sada već legendarni EB 110 model, ali i nešto manje poznati EB 112 koncept. Verovatno jedan od glavnih razloga zbog kojih je poslednjepomenti automobil manje čest prizor jeste taj što je francuska kompanija bankrotirala nedugo nakon što je njegova proizvodnja počela. Kao rezultat toga, nastala su samo tri radna prototipa, koja postoje i danas, a sada je jedan od njih predstavljen od strane Schaltkulisse kuće u Nemačkoj i dolazi kao druga kreirana jedinica po redu.

Prvi put predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 1993. godine, ovaj model je dizajniran od strane Đurđeta Đurara, koji je zamoljen da kreira poseban artiolijevski model koji će uključiti elemente iz istorije kompanije u svoj dizajn. Ova inspiracija može biti viđena na liniji Type 57 SC modela Atlantic stila, sa prisutnim dizajnerskim elementima pozajmljenim od Tipo 55, Tipo 32 i brojnih drugih automobila, dok su točkovi dobili direktnu inspiraciju od ogromnog Butatti Royale modela.

Za snagu ovog modela zaslužan je veoma napredni šestolitarski V12 motor sa šezdeset valvi. Pozicioniran pametno radi idealnog odnosa težine napred i pozadi, ovaj agregat omogućuje automobilu više nego impresivnih 450 ks, odnosno ubrzanje do stotke iz mesta za 4,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 300 km/h. Sudeći prema Romanu Artioliju, ova mašina je laka za upravljanje kao kart i daleko je zabavnija za vožnju od EB 110 jedinice srednjeg motora. Nažalost, samo je nekoliko ljudi bilo u mogućnosti da testira ove tvrdnje zbog toga što je samo jedan od ovih modela potpuno kompletiran pre bankrota firme.

EB 112 šasijskog broja 39001 konstruisan je u pogonima Italdesign brenda, dok su ostala dva automobila koja postoje danas, šasijskih brojeva #39002 i #39003, bili planirani za sastavljanje u fabrici kompanije Bugatti, u Kampogalijanu, ali je samo ovaj model koji vidite u galeriji, drugi po redu, šasijskog broja 39002, startovao i bio završen pre samoga kraha. Nakon prodaje kompanije, svi modeli su dovršeni od strane Monaco Racing Team brenda, dok je dvojka isporučena Chevalley kući, glavnom Bugatti uvozniku za Švajcarsku.

Danas ovaj model poseduje svega 3.900 pređenih kilometara na odometru i nalazi se u potpuno funkcionalnom stanju. Za njega se veruje da ga je u vlasništvu imala samo jedna osoba, koja je sada stvorila priliku svim kolekcionarima da u svoju garažu parkiraju ekstremno retki Buggati automobil izuzetnog dizajna.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group