Bolid Mihaela Šumahera može postati nečija trkačka igračka

Više slika

Više slika

Nemamo baš svakog dana priliku da vidimo F1 automobil na aukciji, a posebno ne onaj koji je zapravo odneo pobedu na Grand Prix ili svetskom šampionatu… Ipak, ovog puta vam baš jedan takav model predstavljamo…

Sledećeg meseca na aukciji koja će se održati u Njujorku, naći će se Ferrari F2001, odnosno model koji je vozio niko drugi do Mihael Šumaher i u kom je osvojio svoj četvrti svetski šampionat, i doneo Scuderia timu jedanaestu pobedu.

Kao jedan od najdominantnijih trkačkih modela ikada razvijenih, F2001 je dospevao na najviši deo podijuma na svakoj trci u kojoj je učestvovao. Postavio je brojne rekorde krugova, ukljućujući i onaj koji je držao već šesnaest godina na  Zandvoort trkačkoj stazi, sve do pre par meseci.

Šumaher je pobedio u devet od sedamnaest rundi na 2001 Formula One World Championship u F2001 modelu, kao i u još jednoj sledeće sezone, završivši takmičenje sa skoro dvostruko više poena u odnosu na svog najbližeg rivala, Dejvida Kultarda izu McLaren tima. Dve pobede u sezoni, u Monaku i sezonsko finale u Mađarskoj, osvojeni su baš u ovom modelu sa šasijskim brojem 211, čineći ovu ponudu veoma interesantnom za sve ljubitelje ovog brenda i sporta.

Ono što je još interesantnije je činjenica da je ovaj automobil i dalje u potpunosti funkcionalan. Njegov 3.0 litarski V10 motor i dalje proizvodi voljeni urlik dok postiže 18.500 rpm i generiše 900 konjskih snaga usput, sa sve trakcijom i sistemima za kontrolu lansiranja. Ovaj automobil je u potpunosti sposoban da učestvuje u istorijskim trkačkim dođagajima, kao i u Ferrari Corse Clienti programu.

Stručnjaci aukcijske kuće Sotheby’s procenjuju da će cena ovog modela završiti negde u blizini 4 miliona dolara, što je definitivno jedna od najviših cena za savremeni F1 automobil prodat na aukciji, a po našem mišljenju, ovaj model vredi svake pare. Takođe, interesantna je činjenica da ga ne prodaje RM odsek Sotheby’s aukcijske kuće, jer je ovaj model procenjen kao moderno umetničko delo i biće prodat kao deo Sotheby’s Contemporary Art Evening Auction 16.novembra ove godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group