BMW predstavlja budućnost zelene auto industrije

Aluminijum je veoma popularan materijal u industriji automobila, posebno zbog svoje snage i male težine, praćenih relativnom pristupačnosti...

Ovaj metal je prilično prisutan u zemljinoj kori, ali ne u svom čistom stanju. Njega uglavnom kopamo u formi boksita i proizvodimo u procesu koji zahteva veoma velike kolčine električne energije. U UAE, kompanija EGS proizvodi aluminijum upotrebom solarne energije prikupljene od strane Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park kompleksa, smeštenom nadomak Dubaija. Kao rezultat, EGA aluminijum poseduje daleko manji CO2 rejting od ostalih proizvođača i sve više privlači firme kako bi redukovale CO2 emisije putem mreže dobavljača.

Jedna od tih firmi jeste i BMW Group koja nastoji da smanji svoje CO2 emisije direktno od dobavljača za 20% od 2019. do 2030. godine, a iz ovog razloga nemački brend planira da nabavi koliko god je moguće više aluminijuma od kompanije EGA. BMW Group startovala je sa nabavljanjem ovog metala od EGA kompanije u malim količinama tokom 2013. godine, ali je proizvođač sada upostavio konstantnu saradnju i povećao potražnju na 47.000 tona, samo za ovu godinu.

Količina predstavljena ovde, dolazi kao polovina one potrebne BMW grupaciji i njenoj fabrici smeštenoj u nemačkom gradu Landšutu. Ovaj pogon bavi se kreiranjem delova karoserija automobila, kao i pogonskih sklopova, atmosferskih i električnih platformi.

BMW Group procenjuje da će ova zelena energija uspeti da dostigne 50% manje CO2 targetovane emisije samo iz mreže dobavljača. Na primer, proizvođač će takođe, svoje baterije za električna vozila nabavljati iz fabrika koje koriste ekološke izvore energije, kao što su fabrike brenda Northvolt, koje se trenutno nalaze u procesu izgradnje u Nemačkoj i Švedskoj.

N.Đ.

Izvor: Motor Authority

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group